U Njemačkoj osuđeni lopovi koji su u muzeju izveli 'pljačku vijeka'

Sa izricanja presude učesnicima pljačke, Drezdenu, 16. maj 2023.

Pet osoba proglašeno je krivim za krađu dragulja velike vrijednosti iz Muzeja u Drezdenu, Njemačka, 2019. godine.

Oni su ukrali predmete vrijedne 113 miliona eura.

Policija je pronašla nakit uključujući dijamantima optočeni mač, ali postoji bojazan da ostatak ukradenog blaga nikad neće biti nađen.

Muškarci koji su svi članovi zloglasne kriminalne mreže, suočavaju se sa kaznom od četiri do šest godina zatvora.

"Jedan od najvećih evropskih historijskih muzeja Zeleni trezor u Drezdenu opljačkan je rano jutros, a lopovi su odnijeli kolekciju vrijednu više od milijardu eura", saopštila je policija tada.

Ukradena je historijska kolekcija antičkog nakita.

Dvojica osumnjičenih su provalili u zgradu muzeja u ranim jutarnjim satima. Uništili su vitrine sjekirom i pokupili izloženi nakit iz 17. i 18. vijeka.

Zgrabili su dijamante, dijamantske ruže, dijamantski nakit i bisere kraljica, koji su se nalazili u vitrini. Ukradene dragocjenosti još nisu sve pronađene.

Velika mašna optočena dijamantima ukradena je iz muzeja u novembru 2019.

Inspektori tvrde da je šestorka dio dobro organizovanog berlinskog Remo klana, koji se tereti za pljačku džinovskog zlatnika iz muzeja Bode 2017. godine.

Šestorka je, vjeruje se, prethodno zapalila kutiju za struju u blizini zamka i jedan od svojih automobila u podzemnom parkingu jedne stambene zgrade.

Osim toga, rešetka ulaznog prozora u muzej u prizemlju bila je danima ranije isječena, a zatim privremeno zalijepljena, što je prošlo nezapaženo jer je ovaj prostor između zida i prozora u mrtvom uglu.

Jedna od vrijednih kolekcija muzeja u Drezdenu (fotoarhiv)

Muzej u Drezdenu osnovao je Avgust II Jaki, saksonski knez iz 18. vijeka i u njemu se nalazi historijski novac i nakit.

Srećom, jedna od najvrjednijih stvari, 41-karatni zeleni dijamant Dresden Green, u trenutku pljačke bio je na "pozajmici" u New Yorku.

Osim toga, u muzeju se nalazi i figura Maora visoka 63 centimetra sa smaragdima i 648-karatnim safirom, poklon ruskog cara Petar I.

Drugi vrijedni predmeti uključuju skulpturu indijskog kraljevskog dvora ukrašenu draguljima, izrađenu od zlata, srebra, emajla, dragog kamenja i bisera.

Muzej je izgrađen iznova iz korijena nakon bombardovanja Drezdena u Drugom svjetskom ratu. Neke predmete su uzele sovjetske trupe 1945., ali su ih kasnije vratile.

Tokom hladnog rata bio je izložen samo dio zbirke kada je Drezden pripadao Istočnoj Njemačkoj.

Ukrajina optužila ruske vojnike za pljačke skoro 40 muzeja