Lufthansa razmišlja o smanjenju broja letova zbog visokih nameta

Avioni kompanije Lufthansa na aerodromu Frankfurta na Majni, mart 2024.

Lufthansa će vjerovatno da dodatno smanji broj letova u Njemačkoj, izjavio je izvršni direktor njemačke kompanije Carsten Spohr u razgovoru za Bild am Sonntag, nadovezavši se na najavu irske niskobudžetne aviokompanije Ryanair o gašenju poslovanja na tri njemačka aerodroma.

Lufthansa i Condor požalili su se početkom septembra na visoke poreze na aviosaobraćaj, naknade za bezbjednost i kontrolu aviosaobraćaja, tvrdeći da su ih doveli u lošiju poziciju u odnosu na konkurenciju, prenosi DPA.

U posljednje četiri godine troškovi kontrole aviosaobraćaja, bezbjednosnih provjera i naknada su udvostručeni i danas iznose sedam milijardi eura godišnje, naveo je čelnik Condora, Peter Gerber.

Međunarodni prevoznici sve više izbjegavaju njemačke aerodrome, što dovodi do gubitka veza za svijetom, upozorio je prvi čovjek Condora.

Čelnik kadrovskog odjela u Lufthansi Michael Niggemann je kritikovao uredbu vlade o održivim aviogorivima (SAF).

Sistem će da registruje samo polaske iz Evropske unije pa će čvorišta izvan Evrope da budu u prednosti, objasnio je Niggemann.

Od 2025. avioprevoznici koji lete iz EU će morati da u prosjeku koriste dva odsto održivog goriva, a do sredine vijeka njegov udio bi trebalo da poraste za 70 odsto.

Niskotarifni avioprevoznik Ryanair je objavio prošle sedmice da zbog visokih poreza i naknada planira da u ljeto iduće godine obustavi poslovanje na aerodromima u Dortmundu, Dresdenu i Leipzigu.

Letove iz Hamburga planiraju da smanje za 60 odsto, a one u njemačkoj prijestolnici Berlinu za petinu.

"U ljeto 2025. Njemačka će zbog visokih i sve većih nameta da izgubi 1,8 miliona sjedišta u avionima Ryanaira", naglasila je kompanija, što će da znači 12 odsto manje putnika nego prošle godine.