Premijer ostavkom najavio rekonstrukciju Vlade Kantona Sarajevo

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo

Nihad Uk je 9. oktobra objavio da je podnio ostavku na poziciju premijera Vlade Kantona Sarajevo(KS).

Istom objavom na društvenim mrežama, Uk je najavio i predstojeću rekonstrukciju Vlade KS, u kojoj sebe vidi i na čelu naredne vlade.

"Zvanično počinje rekonstrukcija Vlade. Ovaj proces ćemo završiti u narednih mjesec dana a do tada aktuelni saziv nastavlja raditi na započetim projektima. Nakon što Skupština prihvati moju ostavku, predložit ću sastav nove Vlade koja ima podršku nove skupštinske većine", najavio je Uk.

Nihad Uk je član Naše stranke (NS), koja uz Narod i pravdu (NiP) i Socijaldemokratsku partiju (SDP) čini koaliciju poznatu pod nazivom "Trojka".

Uz "Trojku", skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo čini još i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Podsjetimo, stranke "Trojke" su i ranije najavljivale rekonstrukcija vlade Kantona Sarajevo, sa idejom da skupštinsku većinu grade bez Stranke za BiH.

Ukoliko rekonstrukcija bude provedena po planu "Trojke", u narednoj vladi neće biti dvojice ministara iz Stranke za BiH, Almira Bečarevića, ministra prostornog uređenja i komunalne privrede, te Emira Dedovića, ministra finansija.

Novu vlast, bez Stranke za BiH, bi mogli podržati nezavisni zastupnici, od kojih su neki u prethodnom periodu napustili Stranku za BiH, ali i stranke "Trojke".

Pročitajte i ovo: 'Trojka' traži procesuiranje Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici