Ministar Nešić predao dokumentaciju Tužilaštvu o boravku Šmita u BiH

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Nenad Nešić ispred zgrade Tužilaštva BiH, Sarajevo, 16. oktobar 2023.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Nenad Nešić predao je u ponedjeljak 16. oktobra Tužilaštvu BiH dokumentaciju o boravku Kristijana Šmita (Christian Schmidt), visokog predstavnika u BiH.

Nešić tvrdi da dokumentacija navodno dokazuje da Šmit nije legitiman visoki predstavnik u BiH.

On je na konferenciji za medije održanoj 12. oktobra u Sarajevu pozvao Tužilaštvo BiH "da hitno sprovede istragu o nelegalnom i lažnom predstavljanju Šmita kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnost".

Ministar bezbjednosti BiH je tada izjavio da prema dostupnoj dokumentaciji Šmit ima boravak u BiH kao diplomata Njemačke, a ne na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a.

Šmita je imenovao Savjet za provođenje mira u BiH (PIC), tijelo nadležno za imenovanje visokih predstavnika, u maju 2021. godine.

Zapadne zemlje koje su članice PIC-a, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, smatraju da potvrda Savjeta bezbjednosti UN-a nije potrebna.

Iz UN-a su ranije rekli da ne imenuju visoke predstavnike, te da je to isključivo u nadležnosti Savjeta za provođenje mira.

OHR, na čijem čelu je Šmit, je vrhovni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH, koji ima Bonska ovlaštenja nametati i mijenjati zakone i ustave u BiH, te smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Pročitajte i ovo: Ministar sigurnosti: Schmidt ima boravak u BiH kao diplomata Njemačke, a ne UN

Vlasti RS ne priznaju Šmita

Politički predstavnici iz Republike Srpske tvrde da Christian Schmidt nije legitiman, jer Savjet bezbjednosti UN-a nije o tome donijeo rezoluciju.

Nešić je 17. septembra zatražio od Agencije za istrage i zaštitu BiH, te Službe za poslove sa strancima BiH informacije o tome po kom osnovu visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i njegova pratnja borave u BiH. Zahtjev je uputio i Ministarstvu spoljnih poslova i Graničnoj policiji BiH.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je 21. juna izmjene zakona prema kojima se odluke OHR-a neće primjenjivati na teritoriji tog entiteta, koji je Šmi koristeći Bonska ovlaštenja poništio i nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH prema kojima je nepoštovanje odluka OHR-a krivično djelo.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je vladajuća stranka u RS-u i na nivou BiH, optužen je pred Sudom BiH za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a o optužnici bi se trebao izjasniti u ponedjeljak, 16. oktobra za kad je zakazano prvo ročište.

Dodik je, sa druge strane, najavio da će tužiti Šmita pred međunarodnim sudovima, uključujući i sudove u Njemačkoj, budući da sudovi u BiH nisu nadležni za preispitivanje odluka OHR-a.