Ministar sigurnosti: Schmidt ima boravak u BiH kao diplomata Njemačke, a ne UN

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić tokom obraćanja medijima, 12 oktobar. 2023. godine.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić još jednom je ponovio narativ koji podržava vrh entiteta Republika Srpska na čelu s predsjednikom Miloradom Dodikom, o tome da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt nije legitiman.

O legitimnosti Christiana Schmidta ranije se oglasilo Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC), tijelo nadležno da imenovanje visokih predstavnika i potvrdilo da je Schmidt legalno i legitimno izabran 2021. godine.

Međutim, ministar Nešić kaže da Christian Schmidt na prostoru Bosne i Hercegovine boravi na osnovu diplomatske note Republike Njemačke, čiji je državljanin, a "ne na osnovu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a".

"Schmidt i njegov boravak u BiH je najavljen od Njemačke ambasade, što govori da je predstavnik Njemačke, a ne Ujedinjenih nacija, što znači da nije visoki predstavnik i da se lažno predstavlja", kazao je Nešić u obraćanju novinarima 12. oktobra u Sarajevu.

Schmidta je imenovalo Vijeće za provedbu mira (PIC) u maju 2021. godine. Zapadne zemlje koje su članice PIC-a, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, smatraju da potvrda Vijeća sigurnosti UN-a nije potrebna.

Kina i Rusija su predložile rezoluciju protiv imenovanja Schmidta, ali je ona odbijena u Vijeću sigurnosti UN-a.

Politički predstavnici iz Republike Srpske tvrde da Christian Schmidt nije legitiman, jer Vijeće sigurnosti nije o tome donijelo rezoluciju.

OHR, na čijem čelu je Schmidt, je vrhovni autoritet za tumačenje Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH, koji ima Bonske ovlasti nametati i mijenjati zakone i ustave u BiH, te smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Nešić je 17. septembra zatražio od Agencije za istrage i zaštitu BiH, te Službe za poslove sa strancima BiH informacije o tome po kom osnovu visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i njegova pratnja borave u BiH. Zahtjev je uputio i Ministarstvu vanjskih poslova i Graničnoj policiji BiH.

Podsjećamo, iz UN-a su ranije rekli da ne imenuju visoke predstavnike, te da je to isključivo u nadležnosti Vijeća za provedbu mira.

Schmidtova pratnja prekršila zabranu unosa oružja, tvrdi ministar

Nešić je tražio od nadležnih institucija i informaciju po kom osnovu Schmidtova pratnja, za koje je rekao da su strani državljani, boravi u BiH i nosi oružje.

"Na teritoriji Bosne i Hercegovine to oružje, odnosno tri duge cijevi bile su mimo procedura od petog novembra 2021.godine. U Njemačku su vraćene prošle godine. To je propust naših sigurnosnih službi i prekršen je zakon o graničnoj kontroli koji zabranjuje unos oružja", rekao je Nešić.

Pročitajte i ovo: Ne zna se po čijem nalogu Državna agencija za istrage i zaštitu provjerava visokog predstavnika u BiH

Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza, koji je dio vladajuće većine na nivou BiH i Republike Srpske, najavio je i podnošenje krivičnih prijava Tužiteljstvu BiH, tražeći od ove pravosudne institucije da pokrene istragu.

Informacije o boravku Schmidta i njegove pratnje u BiH tražila je i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na čijem čelu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pročitajte i ovo: Koja je uloga visokog predstavnika u BiH

Narodna skupština Republike Srpske donijela je 21. juna izmjene zakona prema kojima se odluke OHR-a neće primjenjivati na teritoriji tog entiteta, koji je Schmidt koristeći Bonske ovlasti poništio i nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH prema kojima je nepoštivanje odluka OHR-a krivično djelo.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji je vladajuća stranka u RS-u i na nivou BiH, optužen je pred Sudom BiH za nepoštivanje odluka visokog predstavnika, a o optužnici bi se trebao izjasniti u ponedjeljak, 16. oktobra za kad je zakazano prvo ročište.

Dodik je, s druge strane, najavio da će tužiti Schmidta pred međunarodnim sudovima, uključujući i sudove u Njemačkoj, budući da sudovi u BiH nisu nadležni za preispitivanje odluka OHR-a.