Krst kod Srebrenice: Provokacija ili sjećanje na hrišćansko svetilište?

Srebrenica, ilustrativna fotografija

Po tvrdnji glavnog sveštenika u Srebrenici, nekad je na lokaciji kod sela Orahovica bio vjerski objekat, pa je Crkvena opština Srebrenica ovih dana postavila veliki krst. Bošnjaci ovaj čin smatraju provokacijom i narušavanjem dobrih međuljudskih odnosa stvaranih u posljednjih desetak godina.

Postavljanje krsta u naselju Orahovica nije u službi vjere, smatra Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica:

„To je objekat šest, sedam metara visok, krst, osvijetljen, izgrađen na privatnoj parceli, a objašnjenje tih ljudi je da nije niko. Dakle, mi ne možemo da znamo više ni ko gradi. Očito je ovdje po srijedi jedna sistemska srboizacija teritorije, koja se dešava svugdje na teritoriji RS-a, pa, nažalost, i u Srebrenici“, objašnjava Duraković.

I drugi vjerski objekti predmet su sporenja u opštini Srebrenica, kaže Duraković:

„Stav opštine je kao i povodom raznih nelegalnih izgradnji u proteklih nekoliko godina, počevši od crkve u Dugom polju, odnosnu u Budaku, mjestu pored Memorijalnog centra. Pa evo i ovaj krst na gradu datira godinama, tu je izgrađen od neke ružne, željezne konstrukcije - da pripadam toj konfesiji, ja bih se stidio kako izgleda.“

Krst je provokacija i ovim činom šalje se nejasna poruka, naglašava Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Srebreničke majke.

„Nije samo da se postavljaju krstovi, to nisu krstovi, to su provokacije, umjesto da gradimo povjerenje. Povjerenje se ne može izgraditi preko noći. Ono se igrađuje svojim ponašanjem, svojim radom. Umjesto povjerenja, tu se gradi nacionalna netrpeljivost - krst kao krst ne smeta, ali neku poruku poruku šalje, koju ja lično ne razumijem. Iako sam preživjela žrtva genocida, ja je ne razumijem“, kaže ona.

Postavljanje krsta u naselju Orahovica ima utemeljenje, kazuje Aleksandar Mlađenović, glavni srebrenički sveštenik.

„Tim krstom obilježeno je hrišćansko svetilište, drevno pravoslavno svetilište, pretpostavljamo iz predosmanlijskog perioda. Tim krstom smo samo obilježili mjesto gdje je bila crkva, nadajući se, naravno, i moleći Boga da budućim vaskrsenjem toga hrama vaskrsne i selo Orahovica koje je u proteklom ratu strahovito stradalo“, objašnjava Mlađenović.

Hatidža Mehmedović

No, Hatidža Mehmedović smatra da ova ideja nije dobra.

„Ako bi se", kaže ona, "gledalo na to je li bilo, nije li bilo i kud je ko hodao, onda bi Turci trebali da po čitavoj Srbiji i BiH postave mjesec i zvijezdu da obasjavaju umjesto uličnih rasvjeta, umjesto svjetla da nam posluže. A nije ni to dobro, znajući koja je krvava prošlost iza nas.“

Sveštenik Aleksandar Mlađenović ističe da pravoslavna crkva ima za cilj stvaranje dobrih međuljudskih odnosa:

„Na osnovu Jevanđelja, na osnovu Gospodnjih riječi i na osnovu tradicije Crkve, mi u Srebrenici se trudimo da ostanemo vjerni upravo Jevanđelju i Gospodu Bogu, a ako smo vjerni Gospodu Bogu onda samim tim ne smije da bude problema između ljudi.“

Građani Srebrenice ovako komentarišu postavljenje krsta:

Vaš browser nepodržava HTML5

Građani Srebrenice o postavljanju krsta

Opština Srebrenica imala je razumijevanje prema Crkvenoj opštini Srebrenica, ali više neće imati podršku, napominje načelnik Duraković:

„Ovo nije put kako ćemo graditi prosperiteniju i bolju budućnost za našu djecu. Ovo je klasično širenje mržnje, produbljivanje međunacionalnih tenzija. Meni je žao što sam načelnik opštine u kojoj žive takvi pojedinci. Posebno mi je žao što, iako imam respekt prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi - jesam li demokrata, nisam, jesam li narušio neke fundamente demokratije - dok takav čovjek vodi ovu pravoslavnu zajednicu ona neće imati moju podršku.“