Navaljni je u zatvoru na Arktiku, kaže glasnogovornica

Opozicioni ruski političar Aleksej Navaljni tokom intervjua u Berlinu, 6. oktobar 2020.

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navalni nalazi se u zatvoru u regiji na sjeveru Rusije, rekla je njegova glasnogovornica Kira Yarmysh 25. decembra. Rekla je i da ga je njegov advokat uspio vidjeti.

"Pronašli smo Alekseja Navaljnog. Sada se nalazi u IK-3 u naselju Kharp u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu. Danas ga je posjetio njegov advokat. Aleksej je dobro", objavila je Kira Yarmysh na platformi X. Kaznena kolonija u kojoj se nalazi udaljena je oko 1.900 kilometara od Moskve.

Njegovi saradnici su izvijestili 18. decembra da niko Navaljnog nije čuo 13 dana.

Zatvorski zvaničnici rekli su ranije da Navaljni više nije u zatvoru u regiji Vladimir, ali su odbili reći gdje se nalazi. U saopštenju u od 12. decembra, Savezna zatvorska služba (FSIN) rekla je samo da je Navaljni "u zatvorskoj ustanovi izvan granica oblasti Vladimir”.

Proces prebacivanja osuđenika u Rusiji uključuje vozove posebno dizajnirane za zatvorenike. Vozovi imaju posebne odjeljke sa kavezima za zatvorenike, bez tuševa i sa ograničenim pristupom hrani ili toaletu.

Premještaji mogu potrajati danima, sedmicama ili čak mjesecima jer se vozovi zaustavljaju, a osuđenici provode vrijeme u tranzitnim zatvorima.

Četrdesetsedmogodišnji Navaljni zatvoren je 2021. godine nakon što se dobrovoljno vratio iz Njemačke gdej je liječen od, kako pokazuju zapadni laboratorijski testovi, pokušaja trovanja nervnim agensom.

Pročitajte i ovo: Sudovi odložili saslušanje Navaljnog 'dok se ne utvrdi gde je'

Navaljni je naveo da je otrovan u Sibiru u avgustu 2020. Kremlj je negirao da stoji iza pokušaja ubistva Navaljnog i navodi da nema dokaza da je otrovan nervnim agensom.

Kazna mu je ove godine produžena na 19 godina zbog optužbi za ekstremizam.