Saradnici Navaljnog kažu da ne mogu da unajme mrtvačka kola za njegovu sahranu

Sveće na bdenju posle smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog kod Ajfelove kule u Parizu, 19. februar 2024.

Saradnici preminulog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog kažu da su nepoznate osobe osujetile pokušaje da se unajme mrtvačka kola koja će da odvezu njegovo tijelo na sahranu u Moskvu.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš navela je na društvenoj mreži X da su nepoznate osobe telefonom prijetile dobavljačima mrtvačkih kola i da zato niko nije pristao da sprovede njegovo tijelo.

Ivan Ždanov, još jedan saradnik Navaljnog, rekao je da će se tim ruskog opozicionara u svakom slučaju pronaći rješenje, prenosi Reuters.

Četrdesetsedmogodišnji Navaljni, koji je umro 16. februara u arktičkoj kaznenoj koloniji, trebalo bi da bude sahranjen u ruskoj prijestonici 1. marta, nakon crkvene službe u jugoistočnom predgrađu gdje je prije živio.

Saveznici kritičara Kremlja, koji su obećali da će njegovu sahranu uživo prenositi onlajn, optužili su vlasti da su blokirale građanski parastos koji su htjeli da održe za njega.

Kremlj je negirao umiješanost u te događaje.

Ranije su saveznici Navaljnog pozvali sve koji žele da mu odaju počast, ali ne mogu da prisustvuju sahrani, da umjesto toga odu do određenih znamenitosti u svojim gradovima u 19 sati po lokalnom vremenu.

Sudeći po prethodnim okupljanjima pristalica Navaljnog, koje su ruske vlasti označile kao ekstremiste koje podržava SAD, vrlo je vjerovatno da će biti prisutno mnogo pripadnika policije kao i da će vlasti razbiti bilo koji vid političkih demonstracija, kaže Rojters.

Njegova supruga Julija rekla je da nije sigurna da li će sahrana proteći mirno "ili će policija uhapsiti one koji su došli da se pozdrave sa Aleksejem".

Pročitajte i ovo: Navaljnaja u Evropskom parlamentu pozvala na borbu protiv Putina drugim sredstvima

Navaljnijevi saveznici optužuju ruskog predsjednika Vladimira Putina da ga je ubio jer ruski vođa navodno nije mogao da podnese pomisao da je Navaljni mogao biti oslobođen u razmjeni zarobljenika.

Oni nisu objavili dokaze koji bi potkrijepili tu optužbu, ali su obećali da će iznijeti činjenice o njegovom ubistvu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Borba i smrt glavnog Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog

Kremlj negira umiješanost države u smrt Navaljnog i tvrdi da nisu upoznati s bilo kakvim sporazumom o njegovom oslobađanju.

Navaljni je zatvoren je 2021. godine nakon što se dobrovoljno vratio iz Njemačke gde je lečen od, kako pokazuju zapadni laboratorijski testovi, pokušaja trovanja nervnim agensom.

Izvor: Reuters