NATO potvrdio da se trupe Sjeverne Koreje bore za Rusiju

Generalni sekretar NATO-a Mark Rutte u obraćanju medijima, Brisel, 28. oktobra 2024.

Vojni savez NATO-a potvrdio je da su trupe Sjeverne Koreje prešle u rusku regiju Kursk, koja graniči s Ukrajinom.

Govoreći u Briselu 28. oktobra, generalni sekretar NATO-a Mark Rutte nazvao je ovaj potez "značajnom eskalacijom" ruske invazije na Ukrajinu i rekao da pokazuje znak "očaja" ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon što je navodno izgubio više od 600.000 vojnika u ratu.

Rutteovi komentari su uslijedili nakon sedmica izvještaja koji sugeriraju da Sjeverna Koreja šalje trupe u Rusiju kao daljnji znak sve bližih veza koje uključuju isporuku sjevernokorejske municije i oružja za upotrebu protiv Ukrajine.

Najnoviji izvještaji, koja potiču od Nacionalne obavještajne službe Južne Koreje, sugeriraju da je više od 3.000 vojnika Sjeverne Koreje poslano u Rusiju, a više od 12.000 očekuje se do decembra.

Piloti borbenih aviona također su među osobljem koje se šalje u Rusiju, prema južnokorejskim obavještajnim službama.

Pročitajte i ovo: Rusija će za nekoliko dana poslati u borbe sjevernokorejske trupe, tvrdi Zelenski

Sve je veća zabrinutost da bi trupe i piloti mogli pojačati ruske snage u Ukrajini, dok neki analitičari sugeriraju da bi oni mogli biti namijenjeni za odbranu ruske teritorije ili za izgradnju odbrane na teritoriji koju drži Rusija u Ukrajini.

Prošle sedmice, južnokorejski političari koje je informirala špijunska agencija te zemlje rekli su da sjevernokorejski vojnici poslani u Rusiju nisu bili raspoređeni u borbenim zonama u Ukrajini, već su na različitim lokacijama bili na "specijaliziranoj obuci" za vojnu opremu, uključujući dronove.

U svom obraćanju, šef NATO-a Rutte je rekao da su trupe Sjeverne Koreje raspoređene u blizini zapadne granice Rusije s Ukrajinom.

"Mogu da potvrdim da su sjevernokorejske trupe poslate u Rusiju i da su sjevernokorejske vojne jedinice raspoređene u oblast Kursk", rekao je on, pominjući rusku oblast koja je bila meta iznenadnog ukrajinskog upada u avgustu.

Rutteove primjedbe uslijedile su nakon što se visoka južnokorejska delegacija, uključujući najviše obavještajne i vojne zvaničnike, obratila zvaničnicima u sjedištu NATO-a.

Putin je prvi put posjetio Sjevernu Koreju kako bi održao razgovore sa njenim liderom Kim Jong Unom 2000. godine.

S obzirom da su obje strane pod velikim sankcijama međunarodne zajednice, Moskva i Pjongjang su radili na proširenju svojih vojnih i trgovinskih veza, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

U septembru 2023. Putin i Kim su se sastali na kosmodromu Vostočni na ruskom Dalekom istoku, a u junu Putin je dobio tretman crvenog tepiha tokom povratka u Sjevernu Koreju.

Njihovi poslovi navodno uključuju isporuku municije i oružja Rusiji od Sjeverne Koreje, uključujući projektile, u zamjenu za to da bi Moskva mogla pomoći Pjongjangu u njegovom kontroverznom svemirskom programu.

Sjedinjene Države su ranije izrazile zabrinutost zbog "produbljenja odnosa između ove dvije zemlje".

Nakon najnovijih izvještaja da se očekuje da će 12.000 sjevernokorejskih vojnika biti poslato u Rusiju, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je ove sedmice da će oni biti "poštena igra" u naporima Ukrajine da spriječi invaziju ruskih snaga.

"Oni su poštene mete, a ukrajinska vojska će se braniti od sjevernokorejskih vojnika na isti način na koji se brani od ruskih vojnika", rekao je Kirby novinarima 23. oktobra. "Moglo bi biti mrtvih i ranjenih sjevernokorejskih vojnika koji se bore protiv Ukrajine."

Južnokorejski ministar odbrane Kim Yong-hyun je navodno prošle sedmice rekao zakonodavcima da će trupe Sjeverne Koreje poslane u Rusiju uključivati specijalne snage, vojne inženjere i artiljerijske trupe koje su namijenjene povećanju ruske vojske.

Seul "neće stajati po strani i ništa ne činiti" suočen sa značajnom "provokacijom", rekao je za NBC News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da Rusija namjerava rasporediti trupe iz Sjeverne Koreje u borbena područja već 27. oktobra. On je pozvao na "opipljiv" međunarodni pritisak na dvije zemlje kako bi ih natjerali da poštuju zakone UN-a.

"Svijet može jasno vidjeti prave namjere Rusije: da nastavi rat," rekao je on. "Zato je principijelan i snažan odgovor globalnih lidera od suštinskog značaja."