SAD ne očekuje poziv Ukrajini za NATO samit u julu

Američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith, februar 2022.

Američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith, rekla je u utorak da ne očekuje da će Alijansa izdati poziv Ukrajini za članstvo na samitu u Washingtonu sljedećeg jula.

"Što se tiče samita ovog ljeta, ne očekujem da će Savez uputiti poziv u ovom trenutku", rekla je Smith, odgovarajući na pitanje novinara uoči sastanka ministara obrane NATO-a u četvrtak, 15. februara.

Dok se bori protiv ruske invazije, Ukrajina je jasno dala do znanja da joj je cilj postati članica vojnog saveza predvođenog SAD-om.

Kijev i neki od njegovih saveznika unutar NATO-a, posebno u Istočnoj Europi, gurali su poziv za članstvo iako su prihvatili da Ukrajina ne može ući u NATO dok je još u ratu.

Na prošlogodišnjem samitu u Litvi, čelnici NATO-a rekli su da je budućnost Ukrajine u Savezu, ali nisu uputili pozivnicu niti odredili vremenski rok za članstvo.

"Vrlo smo naporno radili od samita u Vilniusu prošle godine kako bismo poduzeli niz koraka i nastavili pomagati našim prijateljima u Ukrajini s potrebnim reformama unutar njihove vlastite zemlje, s ciljem da se približe euroatlantskim integracijama", rekla je Smith.

"I nastavljamo se prvenstveno fokusirati na njihovu podršku u trenutnoj borbi i osiguravanje da mogu prevladati na bojnom polju."

Pročitajte i ovo:

Njemački kancelar najavio ispunjenje cilja od dva posto BDP-a za NATOBorrell o izjavi Trumpa: NATO nije alijansa a la carte