Stoltenberg: NATO spreman da očuva mir na Kosovu

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su snage te alijanse spremne da održe mir na Kosovu i da "neće dozvoliti povratak nasilju koje je zahvatilo region 1990-ih godina".

Policiju Kosova je u Banjskoj u opštini Zvečan 24. septembra napala grupa naoružanih i uniformisanih lica. Tada je poginuo jedan kosovski policajac a kasnije su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Stoltenberg je u intervjuu za nemački list Velt am zontag (Welt am Sonntag) 8. oktobra istakao značaj diplomatskih napora u rešavanju krize na Kosovu, prenosi Beta.

Pročitajte i ovo: Kako Srbija 'stoji' u Briselu posle napada na Kosovu?

On je pozvao Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima uz pomoć EU, ističući da je taj put jedino održivo sredstvo za postizanje trajnog mira u regionu.

"Želim jasno da stavim do znanja da su snage NATO-a spremne da očuvaju mir na Kosovu", rekao je Stoltenberg i dodao da je duboko zabrinut zbog sadašnje situacije.

Naglasio je posvećenost NATO-a održavanju mira i bezbednosti u regionu.

Zvanična Priština je za napad u Banjskoj optužila Beograd i predsednika Vučića, što je Srbija negirala.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (XhelalSvecla) objavio je 8. oktobra lični dokument koji pronađen nakon napada na policiju Kosova u Banjskoj, uz obrazloženje da pripada Miloradu Jevtiću, "jednom od najbližih saradnika Danila Vučića, sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

kosovski ministar policije pokazao dokumente Svečlja: Bliski saradnik Vučićevog sina učestvovao u napadu u Banjskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ubrzo nakon toga da njegov sin Danilo nema nikakve veze sa napadom na policiju Kosova u Banjskoj.

"Danilo, naravno, nema nikakve veze ni sa čim, osim što voli Srbiju i Kosovo i Metohiju kao njen deo, u skladu sa Poveljom UN", napisao je, uz ostalo, na Instagramu.

opširnije Vučić kaže da njegov sin nema nikakve veze sa napadom u Banjskoj

Zapadne zemlje su osudile ovaj napad na policiju Kosova i zatražile da se počinioci izvedu pred lice pravde.