U utorak počinje godišnji samit NATO u Vilnjusu

Pripreme za samit NATO-a uVilnjus, glavnom gradu Litvanije

Lideri NATO-a država sastaće se u utorak u Vilnjusu, glavnom gradu Litvanije, s ciljem da se prevaziđu podjele oko nastojanja Ukrajine da postane članica Alijanse, prenosi agencija Rojters.

Na dnevnom redu dvodnevnog zasijedanja je i pokušaj da se omogući ukidanje odluke Turske koja blokira pridruživanje Švedska tom savezu od maja 2022. godine.

Pročitajte i ovo: Bajden podržao članstvo Švedske u NATO tokom susreta sa premijerom

Dvodnevni samit NATO nadziraće, kako prenosi Rojters, raketne baterije Patriot iz Njemačke, borbeni avioni i snage iz 17 zemalja.

Zasijedanju NATO prisustvovaće predsjednik Sjedninjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden, turski predsjednik Tajip Erdogan, njemački kancelar Olaf Šolz, francuski predsjednik Emanuel Macron i britanski premijer Rishi Sunak, a očekuje se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Kako prenosi agencija, Zelenski će vršiti pritisak da Ukrajina bude primljena u NATO ubrzo nakon završetka ruske invazije na Ukrajinu.

"Govorimo o jasnom signalu, nekim konkretnim stvarima u pravcu poziva", rekao je Zelenski tokom posjete Pragu 6. jula.

Rojters prenosi da su članice NATO-a iz istočne Evrope izrazile snažnu podršku ukrajinskom stavu, dok su SAD i Njemačka bile daleko opreznije prema bilo kakvom potezu za koji se plaše da bi mogao uvući NATO u direktan sukob sa Rusijom.

Očekuje se da će NATO predstaviti paket podrške Ukrajini, uključujući unapređeno tijelo za saradnju i paket neke vrste vojne pomoći koji bi pomogao ukrajinskim vojnim snagama da se reformišu i dostignu standarde NATO-a.