NATO kaže da 'nema opravdanja' za napad na brod sa žitom u Crnom moru

Civilni teretni brod koji je prevozi ukrajinsko žito nakon ruskog napada 12. septembra 2024. u Crnom moru.

Ruski raketni napad na civilni brod koji je prevozio ukrajinsko žito u Crnom moru izazvao je oštru osudu NATO-a i zabrinutost u Rumuniji u vezi sa statusom pomorskog saobraćaja na tom području.

"Nema opravdanja za takve napade. Jučerašnji štrajk još jednom pokazuje nepromišljenu prirodu ruskog rata", rekla je u petak portparolka NATO-a Farah Dakhlallah, dan nakon napada na brod.

Rumunske vlasti su navele da se brod nalazio u pomorskoj ekonomskoj zoni Rumunije, inače članice NATO-a, kada je pogođen u srijedu oko 23 sata po lokalnom vremenu.

Brod je u trenutku napada prevozio žito iz ukrajinskog Černomorska u Istanbul, saopštila je obalska straža.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da je roba na brodu bila namijenjena Egiptu.

Rumunski ministar odbrane Angel Tilvar razgovarao je telefonom sa ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom o sigurnosnoj situaciji na Crnom moru nakon napada.

Tilvar je osudio "neopravdane napade" Rusije na civilnu lučku infrastrukturu na Dunavu u blizini granice sa Rumunijom, saopštilo je ministarstvo odbrane Rumunije.

"Nažalost, kao rezultat agresivnih akcija Ruske Federacije, Crno more više nije područje saradnje, već poprište rata", rekao je Tilvar.

On je dodao da Rumunija "najoštrije osuđuje rusku agresiju na ukrajinski narod, ničim izazvanu i nezakonitu, posebno napade na ukrajinsko stanovništvo i civilnu infrastrukturu".

Tilvar i Umerov su razgovarali i o naporima Rumunije da podrži ukrajinsku vojsku i koordinaciji projekata koji nude multinacionalnu pomoć.

Umerov je diskusiju nazvao "plodonosnom", rekavši da je glavna tema bila protivvazdušna odbrana od ruskih raketa i dronova.

"Ukrajina će uskoro dobiti novi sistem protivvazdušne odbrane Patriot od naših rumunskih partnera. Takođe, bit će više F-16 aviona na ukrajinskom nebu. Grupa pilota se već obučava u Rumuniji," dodao je on.

čitajte Rusija izvozi ukrajinsko žito kao svoje

Istovremeno, američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je sa rumunskom ministricom vanjskih poslova Luminizom Odobescu o donaciji Bukurešta raketnog sistema Patriot Ukrajini.

Portparol State Departmenta Matthew Miller je u saopštenju rekao da je Blinken zahvalio Odobescu na ispunjavanju obaveza Rumunije i na njenom "kontinuiranom vodstvu u odbrani regionalne sigurnosti".