NATO zabrinut da bi Rusija mogla podržati raketni i nuklearni program Sjeverne Koreje

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, lijevo, i državni sekretar Antony Blinken, desno, stižu na konferenciju za novinare u State Department, u utorak, 18. juna 2024.

NATO je zabrinut oko podrške koju bi Rusija mogla pružiti sjevernokorejskom raketnom i nuklearnom programu, kazao je čelnik NATO-a, nakon prvog Putinovog posjeta toj zatvorenoj državi s nuklearnim naoružanjem u 24 godine.

Putin je prilikom posjeta i razgovora s vođom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom obećao produbiti trgovinske i sigurnosne veze te da će podržati Sjevernu Koreju protiv SAD-a, bliskog saveznika svog protivnika Južne Koreje.

Sjedinjene Države su optužile Sjevernu Koreju da je Rusiju opskrbila "desecima balističkih raketa i preko 11.000 spremnika municije" koje će koristiti u Ukrajini.

Pročitajte i ovo: Sporazum Moskve i Pjongjanga predviđa 'međusobnu podršku' u slučaju agresije, kazao Putin

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je na zajedničkom brifingu za novinare nakon razgovora s državnim sekretarom SAD-a Antonyjem Blinkenom da ruski rat u Ukrajini potpomažu Kina, Sjeverna Koreja i Iran, koji priželjkuju pad NATO-a.

"Također, zabrinuti smo i zbog moguće podrške koju bi Rusija mogla pružiti Sjevernoj Koreji, kad se govori o podršci njihovom raketnom i nuklearnom programu", kazao je Stoltenberg.

Rekao je da ovo, zajedno s podrškom koju Kina daje ruskoj ratnoj ekonomiji, pokazuje da su sigurnosna pitanja u Evropi povezana s Azijom te dodao da će se na samitu NATO-a, koji će se održati idući mjesec u Washingtonu, učvrstiti veze NATO-a s Australijom, Novim Zelandom, Južnom Korejom i Japanom.

Stoltenberg je kazao da bi se Kina u nekom trenutku trebala suočiti s "posljedicama".

"Ne mogu nastaviti imati normalne trgovinske odnose sa zemljama u Evropi dok istovremeno podupiru najveći rat u Evropi nakon Drugog svjetskog rata", poručio je.

Pročitajte i ovo: Stoltenberg kaže da bi Zapad trebao 'nametnuti cijenu' Kini zbog njene podrške Rusiji

Stoltenberg je rekao da se još ne može znati o kakvim se posljedicama radi, ali da je to "pitanje kojim se treba pozabaviti jer se ovako ne može nastaviti".

Na brifingu sa Stoltenbergom Blinken je kazao da je Putinov put u Pjongjang pokazatelj da "očajno" želi učvrstiti odnose sa zemljama koje mogu podržati njegov rat u Ukrajini.

Dodao je da je podrška Kine omogućila Rusiji da zadrži svoju odbrambenu industrijsku bazu tako što Moskvu opskrbljuje sa 70 posto uvoza mašinskih alata te 90 posto mikroelektronike.