Na NATO samitu o koordinisanoj strategiji odbrane i pomoći Ukrajini

Jens Stoltenberg, generalni sekretär NATO saveza

NATO lideri se u utorak (28. jun) okupljaju u Madridu kako započeli, kako se vjeruje, jedan od najvažnijih samita Alijanse posljednjih godina.

Generalni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg je uoči okupljanja rekao da će se na trodnevnom samitu dogovoriti novi paket pomoći za Ukrajinu po pitanjima "sigurnih komunikacija, sistema protiv dronova i goriva".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski treba da se obrati NATO liderima i saveznicima tokom samita putem video linka.

Protivljenje Turske da se Finska i Švedska priključe savezu takođe se nalazi na agendi. Stoltenberg treba da održi sastanak sa liderima tri države prije početka samita.

Pročitajte i ovo: Turska navela NATO samit u Madridu nije rok za dogovor sa Švedskom i Finskom

Jedinstvo koje je proglasio NATO testira se ovim pitanjem dok Turska, koja ima drugu najveću vojsku u Alijansi nakon SAD, traži garancije od Finske i Švedske u pogledu kurdskih grupa koje Ankara smatra terorističkim.

Na samitu će se takođe promijeniti stav NATO-a koji se prema Rusiji referisao kao prema strateškom partneru. Ova definicija Rusije datira od 2010. godine.

"To neće biti slučaj u strateškom konceptu oko kojeg ćemo se složiti u Madridu", rekao je Stoltenberg.

"Očekujem da će saveznici jasno izraziti da Rusija predstavlja direktnu prijetnju našoj sigurnosti, našim vrijednostima i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima."

Pročitajte i ovo: Stoltenberg obećao 'radikalno povećanje' NATO trupa na istoku i pomoć za BiH

Stoltenberg je takođe najavio da će NATO ojačati svoje snage za hitne akcije na "više od 300.000" kao odgovor na ruski rat u Ukrajini. Snage NATO trenutno broje 40.000 trupa.

Samitu, koji se otvara večerom nakon koje će se održati diskusije narednog dana, takođe će u svojstvu posmatrača prisustvovati lideri zemalja koje nisu trenutni članovi NATO-a. Među njima su Južna Koreja i Japan.

Izvor: Reuters, AP i time.com