Nastavljeno suđenje za masakr u 'Ribnikaru', ocu ubice produžen pritvor

Skup tokom godišnjice masakra u školi "Vladislav Ribnikar", maj 2024.

U Višem sudu u Beogradu nastavljen je parnični postupak protiv roditelja maloletnika koji je počinio masovno ubistvo 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", a njegovom ocu je produžen pritvor.

Kako prenosi Radio-Televizija Srbije (RTS), tužbu protiv Miljane i Vladimira Kecmanovića podneo je maloletnik kojeg je njihov sin ranio u osnovnoj školi, odnosno njegovi roditelji kao zakonski zastupnici.

Majka ranjenog dečaka navela je da je njeno dete videlo kompletan masakr kao i da je nakon tragedije imao brojne psihičke probleme i strahove, te da je to ostavilo na celu porodicu veliki trag.

Advokat porodice Kecmanović, Marina Ivelja, je rekla da roditelji maloletnog ubice neće svedočiti u ovom postupku i da mogu da se koriste njihovi iskazi koje su već dali.

Ocu maloletnog dečaka koji je počinio masakr u školi nekoliko puta je već produžavan pritvor, zbog mogućnosti da ponovi krivično delo, kao i s obzirom na to da su delo koje mu se stavlja na teret, način izvršenja i težina tog dela, doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, saopšteno je iz tog suda.

Vladimiru Kecmanović je optužnicom na teret stavljeno teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, dok je njegovoj supruzi Miljani Kecmanović na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Pročitajte i ovo: Produžen pritvor ocu maloletnog napadača u školi 'Vladislav Ribnikar'

Nakon što je suđenje u ovom postupku počelo, sudija je na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu odlučio da zatvori suđenje za javnost.

Sledeće ročište je zakazano za 19. novembar.

Trinaestogodišnji učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" je 3. maja 2023. očevim pištoljem ubio Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i Dragana Vlahovića (53). Ranjeno je još petoro učenika i nastavnica.

Viši sud u Beogradu potvrdio je novembra 2023. optužnicu protiv roditelja dečaka koji je počinio masakr, a suđenje je počelo u januaru 2024.

Optuženi su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba u koji je maloletni učenik, prema optužnici, sa ocem učio da puca.

Napadač nije odgovoran pred zakonom jer u momentu izvršenja napada imao manje od 14 godina. Smešten je u psihijatrijsku ustanovu.