Naše priče sedmice

Rekonstrukcija tunela Vranduk kod Zenice

Srpski fudbaleri iz Slovačke sami postupili po preporuci Beograda

Iz Vlade Srbije se niko nije obraćao fudbalerima i treneru iz Srbije, članovima slovačkog Slovana u vezi sa utakmicom njihovog kluba sa kosovskim Feronikeljijem, rečeno je nezvanično za Radio Slobodna Evropa u Vladi Srbije. "Igrači Aleksandar Čavrić i Dejan Dražić i trener Vladimir Radenković, poštovali su preporuku Vlade Srbije i neće igrati protiv kluba Feronikelji, a FK Slovan je samo prihvatio i ispoštovao takvu odluku igrača i trenera", rekao je za RSE portparol FK Slovana Tomaš Šigerl. Zašto fudbaleri ne mogu da igraju?

Ilustrativna fotografija

'Ruska veza' u navodnom povlačenju priznanja Kosova?

Odluku o povlačenju priznanja Kosova kao nezavisne države, prema tvrdnjama Ministarstva spoljnih poslova Srbije, do sada je donelo 13 država za koje je Ministarstvo dostavilo Radiju Slobodna Evropa kopije diplomatskih nota u kojima one obaveštavaju Ministarstvo o svojoj odluci. Sve informacije u vezi sa povlačenjem priznanja Kosova do javnosti su stizale iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. RSE nije dobio potvrdu od nadležnih institucija država koje su povukle priznanje. Da li je Rusija učestvovala u kampanji Srbije za povlačenje priznanja i na koji način?

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Ivica Dačić (Beograd, 16. jun 2014)

Umjesto tunela Vranduk, stižu tužbe?

Neke firme su u gubicima, a neke zatvorene zbog obnove tunela Vranduk, zbog čega su najavili tužbe.​ Firme su članice Udruženja poslodavaca Federacije BiH koje je već kontaktiralo jednu advokatsku kancelariju. Tri firme iz Zenice, naše članice, prestale su sa radom, a radnici su ostali bez posla, jer nisu mogli isporučivati robu na vrijeme", izjavio je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH. Upozorili su Ceste Federacije i na još nešto.

Rekonstrukcija tunela Vranduk

Bijeg iz logora u 'drugu porodicu'

Logoraši, koji su pobjegli iz logora Trnopolje kod Prijedora, danas žive u Švicarskoj. Svake godine dolaze u rodni Kozarac, ali i u selo Malešiće kod Gračanice gdje prema riječima braće iz Potkozorja žive njihovi drugi roditelji. "To su naša djeca", ističu ljudi iz okoline Gračanice, koji su ih u ljeto 1992. primili u svoju kuću.

Porodice Hasić i Mujkanović, 23. juli, 2019.

Ne sam, Amire

Nogometni klub Kolina iz Ustikoline, malog mjesta koje je Dejtonskim sporazumom pretvoreno u općinu, nalazi se pred gašenjem. Posljednje tri godine opstaje zahvaljujući Amiru Polovini, mladiću koji obavlja sve dužnosti u klubu kojeg niko neće. Amir je predsjednik uprave, trener, kada nedostaje igrača istrči na teren, a pred utakmicu mora pokositi stadion.​

Vaš browser nepodržava HTML5

Ne sam, Amire

Svjetski fond za prirodu: Zaustaviti mini elektrane u Crnoj Gori

WWF Adria (World Wide Fund of Nature), jedna od najvećih i najuticajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, crnogorskoj Vladi uputila je inicijativu da obustavi aktivnosti na izgradnju malih hidroelektrana i formira radnu grupu koja bi preispitala koncesionu politiku u toj oblasti. Do toga dolazi nakon što su domaće ekološke organizacije optužile Vladu Crne Gore da i poslije navodne zabrane gradnje mini hidroelektrana izdaje nove koncesije, što u Vladi demantuju. Da li će Vlada postupiti po inicijativi WWF Adria?

Nicanje male hidroelektrane: Brana u izgradnji na rijeci Cijevna, jugoistok Crne Gore, 2018.