Skupština RS o Deklaraciji sa 'Svesrpskog sabora' početkom jula

Sjednica Narodne skupštine RS u Banjaluci (arhivska fotografija)

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) će 2. jula u Banjaluci razmatrati Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na tzv. "Svesrpskom saboru" održanom 8. juna u Beogradu.

To je odlučeno na sjednici Kolegijuma parlamenta ovog bh. entiteta, održanoj u Banjaluci u četvrtak, 20. juna.

Prethodiće joj Svečana sjednica NSRS, na kojoj će se poslanicima obratiti predsjednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić.

Pročitajte i ovo: Bez pominjanja 'razdruživanja' u BiH na saboru Srbije i RS

Kako je najavio predsjednik NSRS Nenad Stevandić na pres konferenciji nakon Kolegijuma, prije svega će biti konstituisan parlamentarni forum Srbije i RS, kojem će prisustvovati po 11 poslanika oba parlamenta.

Na sjednici će se raspravljati o nekoliko zakona, uključujući izmjene Zakona o geološkim istraživanjima i Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem.

Tema će biti i dopune Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

"Pronašli smo način kako da himnu 'Bože pravde' i grb Nemanjića vratimo u upotrebu u institucije Republike Srpske i izražavam zadovoljstvo što je ova tačka dobila mjesto u dnevnom redu redovne sjednice", kazao je Stevandić.

Himna "Bože pravde" i grb sa dvoglavim orlom, kao entitetski simboli, stavljeni su 2007. godine van snage jer ne predstavljaju sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo: Priča o grbu i himni nije završena