Zaradio u Kanadi, ostavio gladnima u BiH

Zilha Šeta drži sudsko rješenje prema kojem je Agan Hodžić pola miliona eura ostavio trima narodnim kuhinjama u Bosni i Hercegovini.

Agan Hodžić, Bosanac iz okoline Rogatice, svoj radni vijek proveo je u Kanadi, gdje se bavio raznim poslovima. Novac koji je zaradio želio je podijeliti za hranu siromašnima, onima koji svoj jedini topli obrok dobiju u narodnoj kuhinji.

Pola miliona eura Agan Hodžić je testamentom odredio da se potroše za rad tri narodne kuhinje – "Stari Grad" u Sarajevu, Merhamet i Crveni križ Federacije BiH. Svaka od njih dobila je trećinu od tog novca.

Siromaštvo i bijeda koju je Agan viđao nakon rata u Bosni i Hercegovini bili su motiv da se odluči na ovako human čin, kaže Enver Ahmetspahić, Aganov sestrić, koji je i izvršilac testamenta.

"Vjerovatno, kad je vidio kako naš narod teško živi, da ima puno siromašnih, gladnih i nezbrinutih, odlučio je napisati testament, kojim je većinu svojih sredstava, dakle novca koji je zaradio u Kanadi, ostavio kuhinji 'Stari Grad', jednu trećinu, jednu trećinu Merhametu i jedna trećina Crvenom križu. Tu je malo više od miliona. On je bio čovjek koji je volio ljude i koji nije gledao ljude ni prema vjeri, niti prema naciji. Gledao je čovjeka kao čovjeka", objasnio je Ahmetspahić.

Prije tri godine Agan Hodžić je umro, a testament je napisao prije deset godina. Ostavinski postupak vodio se od 2008. godine i njegova volja će biti ispunjena.

"On je planirao da se ta sredstva isključivo potroše na hranu, što bi se reklo u kazan i pakete. U centrima u kojima nema kuhinja da se potroše za pakete", kaže Ahmetpahić.

"Novac koji je zaradio u Kanadi ostavio je kuhinji 'Stari Grad', Merhametu i Crvenom križu", priča Enver Ahmetspahić.

I za života Agan je davao novac za rad narodnih kuhinja. Polovina godišnjeg budžeta Narodne kuhinje "Stari Grad" bila je njegova donacija. Upravo tu kuhinju je često posjećivao, priča Zilha Šeta, šefica Narodne kuhinje "Stari Grad", poznatija kao Tetka Zilha.

"On je bio tako skroman čovjek. Obično bi dolazio pred 27. noć mjeseca Ramazana i davao zekat na tu svoju imovinu. Jedan fini starac, prijatan i kad dođe u kuhinju po sahat vakta smo provodili u priči. Žao mu je bilo kada vidi red, tada smo imali preko 2.000 korisnika", priča Tetka Zilha.

"To je bio jedan fini starac", priča Zilha Šeta, poznatija kao Tetka Zilha.

Narodne kuhinje u KS imaju 3.262 korisnika, a redovno dijele i obroke u perifernim dijelovima grada. Sa ovim sredstvima, čiji će utrošak nadgledati Aganov sestrić, korisnici kuhinje će od sada umjesto pola vekne hljeba dobijati cijelu veknu, litru mlijeka, a biće više i voća.

"Najviše su se kahvi obradovali. Mi smo danas dali mlijeko, dali šećer, dali 20 deka kahve, pa ne vjeruju da su dobili kahvu. Danas sam vidjela u jedne starice suze za tih 20 deka kahve ... i ne gleda ni na ulje, ni na mlijeko...", kaže Tetka Zilha, koja već 26 godina vodi kuhinju na Baščaršiji.

Svim ljudima koji su u stanju socijalne potrebe Tetka Zilha je poručila da ima dovoljno hrane, te da je potrebno samo da se prijave socijalnim službama kako bi dobili karticu. Svima onima koji sumnjaju u njihov rad, poručuje da dođu, pogledaju kako rade ili volontiraju.

Tetka Zilha u prostorijama narodne kuhinje "Stari Grad". "Ljudi ne vjeruju da su danas dobili kahvu."

Jedna od korisnica ove kuhinje je i Hadžira, izbjeglica sa Pala, koja nema penziju. Za ovako humanu gestu ima samo riječi hvale.

"Zato treba pare davati. Valja narodu rasitniti i davati, ko diže u kuhinji. Ovdje dižem hljeb. Imam bolesnog sina...", priča Hadžira i sliježe ramenima.

I Merhametove narodne kuhinje dobili su sredstva. Enver Ahmetspahić kaže da je za donaciju Merhametu testamentom određeno kako će novac biti potrošen.

"Većini regionalnih centara Merhameta je donirao deset posto, a 30 posto je donirao regionalnom centru Goražde, računajući da će taj regionalni centar koji ima kuhinju, u vidu pakete poslati hranu u Rogaticu, u Foči i tako dalje. Nastojao je da što više obuhvati korisnika u cijeloj Bosni i Hercegovini", kaže Aganov sestrić.

Paketi pomoći

Donacija Agana Hodžića iznenadila je Crveni križ Federacije BiH i najviša je pojedinačna donacija za ovu humanitarnu organizaciju. Prva donacija je bila 275.000 maraka (137. 500 eura), a danas je uplaćen i drugi dio od 109.000 maraka (54.000 eura).

"Novac će ići za najugroženiju populaciju, naše korisnike u kuhinjama Crvenog križa, a, naravno, i u drugim kuhinjama koje nisu niti Merhamet, niti narodne kuhinje, nego javne kuhinje širom Bosne i Hercegovine. Imamo i dio građana koji ovisi o humanitarnim robama", kaže generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

U vremenu kada je većina neosjetljiva, naročito oni koji su odgovorni za stanje u zemlji, ovakva gesta jednog čovjeka mnoge je oduševila.

Vaš browser nepodržava HTML5

Sarajlije o humanom činu Agana Hodžića: