Čad: Najmanje 40 vojnika ubijeno u napadu na vojnu bazu

Čadski vojnici glasaju na predsjedničkim izborima u Ndžameni, Čad, 5. maja 2024.

Neidentifikovani napadači ubili su najmanje 40 vojnika tokom noćnog napada na vojnu bazu na zapadu zemlje, saopštilo je u ponedjeljak Predsjedništvo Čada, piše AP.

Predsjednik Mahamat Deby Itno je rano ujutro posjetio bazu u Barkaramu, ostrvu u regiji jezera Čad i najavio pokretanje vojne operacije za praćenje napadača.

Čad se već dugo bori s pobunom na zapadu zemlje, blizu granice s Nigerijom.

Nije poznato ko stoji iza napada, ali za prethodne napade u regionu vlada je okrivila militantnu grupu Boko Haram.

U martu je u napadu za koji je vlada okrivila Boko Haram ubijeno sedam vojnika, oživljavajući strah od nasilja u oblasti jezera Čad, nakon perioda mira i uspješne operacije koju je 2020. pokrenula čadska vojska da uništi baze ekstremističke grupe. Ponovo su otvorene škole, džamije i crkve, a humanitarne organizacije su se vratile.

Pročitajte i ovo: Boko Haram navodno oteo više desetina ljudi u Nigeriji

Boko Haram, koji je pokrenuo pobunu prije više od deset godina protiv zapadnog obrazovanja, nastoji uspostaviti islamski zakon na sjeveroistoku Nigerije. Pobuna se proširila na zapadnoafričke susjede, uključujući Kamerun, Niger i Čad.

Čad, zemlja od skoro 18 miliona ljudi, teško je pogođena političkim previranjima prije i nakon kontroverznih predsjedničkih izbora koji su rezultirali pobjedom Deby Itnoa. Vodio je zemlju kao privremeni predsjednik tokom perioda vojne vladavine koji je uslijedio nakon smrti njegovog oca 2021.