Nožem ranjen ljekar u Pljevljima

Pljevlja, Crna Gora (foto arhiv)

Crnogorska policija uhapsila je 65-godišnjeg muškarca zbog sumnje da je nožem ranio ljekara Opšte bolnice u Pljevljima, gradu na sjeveru Crne Gore.

"D.V. je fizički, a zatim i uz upotrebu hladnog oružja - noža, napao doktora i nanio mu povrede u predjelu grudi. O težini povreda izjasniće se medicinsko osoblje", saopšteno je iz policije 24. oktobra.

Napadnuti neuropsihijatar Ilhan Tursumović se nalazi van životne opasnosti, rekao je Radiju Slobodna Evropa, kasno popodne, Saša Grbović direktor bolnice u Pljevljima.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun okarakterisao je napad kao pokušaj ubistva i posljednji alarm za crnogorsko društvo.

"Napad na kolegu predstavlja krajnji momenat da država odlučno stane u zaštitu zdravstvenih radnika, koji svakodnevno strahuju za sopstveni život pokušavajući da brinu o zdravlju i životima građana", rekao je Šimun.

Ministar je ranije ovog mjeseca saopštio da je u posljednjih pola godine 11 odsto medicinskih radnika bilo izloženo fizičkim napadima.

Prema podacima internog istraživanja, među ljekarima i medicinskim osobljem u Crnoj Gori verbalni napad doživjelo je 79 odsto ljekara domova zdravlja, čak 95 odsto ljekara Hitne pomoći.

Napad u Pljevljima se dogodio nepuna tri mjeseca nakon što je ministar, krajem jula, zbog učestalih napada zatražio od Vlade da se uvede novo krivično djelo za napade na zdravstvene radnike pri obavljanju zdravstvene djelatnosti

To bi, ističe se u dokumentu, dovelo do odvraćanja potencijalnih počinilaca ali i strožih kazni u slučaju napada.

Ministar je zatražio od Ministarstva pravde da što prije postupe po toj inicijativi.

čitajte Učestali napadi na ljekare i medicinsko osoblje u Crnoj Gori

Ministar je 24. oktobra takođe uputio molbu i Ministarstvu unutrašnjih poslova da razmotre mogućnost raspoređivanja određenog broja policajaca u zdravstvenim ustanovama.

"Koje nažalost, sve češće postaju poligon za izražavanje agresije i nasilničkog ponašanja", ocijenio je Šimun.

Projekat fizičkog-tehničkog obezbjeđenja se odnedavno, u saradnji sa Upravom policije, sprovodi u prostorijama Zavoda za hitnu pomoć.