Zelenski posle razgovora u Rumuniji: Uskoro 'dobre vesti' o protivvazdušnoj odbrani

Predsednici Ukrajine i Rumunije, Volodimir Zelenski i Klaus Johanis, Bukurešt, 10. oktobar 2023.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak, posle razgovora s rumunskim predsednikom Klausom Johanisom (Iohannis) u Bukureštu, da će "uskoro biti dobrih vesti" o artiljeriji i protivvazdušnoj odbrane, ali nije izneo detalje.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare u rumunskoj prestonici potvrdio da će centar za obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima američke proizvodnje F-16 biti u Rumuniji

"Dogovorili smo buduće strateško partnerstvo Rumunije i Ukrajine i naložili smo našim timovima da pripreme osnovu za taj dokument", rekao je Zelenski tokom svoje prve posete susednoj Rumuniji od početka ruske invazije u februaru 2022.

On je rekao da je njegov glavni akcent u Bukureštu bila "protivvazdušna odbrana" i izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, "rumunska strana čula Ukrajinu".

Zelenski je takođe rekao da treba učiniti sve što je moguće da se spreči Rusiju da deo Crnog mora ili Dunavskog regiona pretvori u, kako je rekao, pomorsku "mrtvu zonu".

Rusija posle povlačenja iz sporazuma koji je garantovao bezbedne isporuke ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, napada ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu.

"Dogovorili smo se da udvostručimo tranzitni kapacitet za ukrajinske žitarice kroz rumunske luke na četiri miliona tona", rekao je Johanis.

Rumunski predsednik je rekao da Bukurešt podržava otvaranje pristupnih pregovora Ukrajine i Moldavije za članstvo u Evropskoj uniji do kraja ove godine. Ukrajina i Moldavija su pozvane da otvore pristupne pregovore u junu prošle godine.

"Lično ću se zalagati za to na Evropskom savetu u decembru. To je odluka koja će potvrditi napredak dve zemlje uprkos izuzetno teškim uslovima", rekao je Johanis.

Zelenski je zahvalio rumunskom narodu na podršci i pomoći Ukrajini. "Zauvek ću se sećati kako je naš narod ovde dočekan. Rumunija nam je pružila vojnu i humanitarnu pomoć", rekao je on.

Zelenski je stigao u Bukurešt 10. oktobra kako bi se sastao Johanisom i drugim visokim zvaničnicima radi razgovora o bezbednosti u svojoj prvoj posjeti susjednoj Rumuniji od početka ruske invazije u februaru prošle godine.

Od kolapsa sporazuma u julu koji je uz posredovanje Ujedinjenih nacija omogućio siguran prolaz ukrajinskih pošiljki žitarica iz crnomorskih luka, Ukrajina je koristila svoje dunavske luke Reni i Izmail na granici s članicom NATO-a Rumunijom za otpremu hrane u rumunsko Crno more i luku Konstanca.

Rusija je pokrenula nekoliko napada dronovima na Reni i Izmail, oštetivši lučke objekte i postrojenja za žito, dok su fragmenti ruskih dronova pali na teritoriju Rumunije, uznemirujući one koji žive u pograničnim područjima, iako nije bilo štete ili povređenih.

"Ukrajina je zahvalna na podršci Rumunije, koja jača našu državu, kao i na njenoj konstruktivnoj solidarnosti, koja omogućava našim nacijama da budu donatori sigurnosti za svet, posebno u sigurnosti hrane", napisao je Zelenski na X, ranije poznatom kao Twitter.

"Rumunija je prijatelj koji nam je pritekao u pomoć u našem najmračnijem danu i čija podrška vremenom postaje sve jača", dodao je Zelenski.

Pročitajte i ovo: Zelenski pozvao zapad na jedinstvo dok povlači paralele između napada na Izrael i Ukrajinu

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je noćas 26 dronova iranske proizvodnje koje je lansirala Rusija na tri južna regiona, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom dnevnom izveštaju 10. oktobra.

"Ruska Federacija je izvela još jedan vazdušni napad na Ukrajinu, koristeći 36 jurišnih bespilotnih letelica tipa Shahed-136/131. Snage protivvazdušne odbrane uništile su 26 dronova", navodi se u poruci.

Ruske bespilotne letelice su lansirane na ciljeve u oblastima Odesa, Nikolajev i Dnjepropetrovsk. Bilo je nepotvrđenih izvještaja o eksploziji u gradu Odesi.

Guverner Odese Oleh Kiper rekao je da je pogođena "logistička infrastruktura".

Generalštab je saopštio da ukrajinske snage nastavljaju ofanzivne operacije u oblasti Bahmut u Donjecku i u pravcu Melitopolja u južnom regionu Zaporižja.

Na bojnom polju, ukrajinska vojska je saopštila da je odbila pet ruskih kontranapada u severoistočnoj oblasti Harkiva i istočnim regionima Luganska i Donjecka.

Generalštab je saopštio da ukrajinske snage nastavljaju ofanzivne operacije u oblasti Bahmut u Donjecku i u pravcu Melitopolja u južnom regionu Zaporožja.

Od početka kontraofanzive, ukrajinske trupe pokušavaju da povrate Bakhmut, grad koji su ranije ove godine zauzele ruske snage nakon meseci nekih od najkrvavijih borbi u ratu.

Ukrajinske trupe su se takođe fokusirale na dolazak do grada Melitopolja u pokušaju da preseku kopneni most koji povezuje teritoriju okupiranu od Moskve na istoku sa poluostrvom Krim, koji je Moskva nezakonito pripojila 2014. godine.

Izveštaji sa bojnog polja nisu mogli biti nezavisno verifikovani.

Prema izvještajima AP-a i Reutersa