Reakcije na naknade ministrima finansija: Nemoral po pravilniku

Ilustracija

Državni i entitetski ministri finansija, pored redovne plate, uskoro će na svoj račun primati još 1.000 eura zbog rada u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Taj posao donedavno su radili u sklopu svojih redovnih aktivnosti, ali bez naknade.

Ministri finansija sami su sebi povećali primanja u momentu kada je glavna priča u državi potreba smanjenja javne potrošnje i smanjenja plata na svim nivoima.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) nedavno je izglasao izmjenu poslovnika o radu. Umjesto naknade ekspertima, kako je bilo do sada, naknade za rad dobivaće svi članovi u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje. Ovo je potvrdio i Vladimir Trifković, član UO UIO BiH iz reda eksperata.

„Po pravilniku one njima pripadaju. Stoji da pripadaju. Tu mogućnost ministri nisu koristili. Međutim, inicijatva je bila da se koristi. Ali, neukusno je da ja pričam o tuđim naknadama“, kazao je Trifković.

Ministar finansija u Savjetu ministara BiH Nikola Špirić od sada će primati, pored ministarske plate, i naknadu kao predsjedavajući Upravnog odbora od 2.400 konvertibilnih maraka, a entitetski ministri finansija Ante Krajina i Zoran Tegeltija po 2.080 maraka. Upravni odbor uvažio je stav Savjeta ministara da se štedi, pa su ekspertima smanjili plate sa 3.500 na 3.200 maraka.

Svetlana Cenić


Bivša ministrica finansija Republike Srpske Svjetlana Cenić kaže da u njeno vrijeme ministri nisu primali naknade jer to dio posla ministara finansija koji se radi u radno vrijeme.

„Drugo je da se to dešava subotom ili nedeljom, odnosno da je neki ekstra rad. Zaista sam protiv toga i zaista mislim da je to loša poruka stanovništvu koje nema od čega da živi, nema šta da jede i sad treba da sluša da se sav teret štednje treba prevaliti na one koji su inače zaštićeni primanjima do bola“, kazala je Cenić.

Veći problem primanja izvan plate

Premijer Republike Srpske i ministar finansija u prethodnoj vladi Aleksandar Džombić odluku UO UIO nije želio posebno komentarisati.

„Kada sam bio ministar nismo dobijali nikakvu naknadu, samo su dobijali profesionalni članovi. I tako je bilo čitavo vrijeme kada sam bio član UO UIO-a. Dobio sam informaciju da je neka uredba usvojena koja omogućuje svim članovima da dobiju naknadu“, kaže Džombić.

Ovo što su uradili naši ministri finansija na svim nivoima je neprilično i najblaže rečeno nemoralno, kaže poslanik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini RS Slobodan Popović.

„Da ne govorim o tome da je to protuzakonito – jer u opisu njihovog posla kao ministara finansija stoji da moraju po definiciji biti članovi UO, jer oni donose odluke - i za to primaju platu. I onda na tu platu traže naknadu za posao za koji su već jednom plaćeni. To je smiješno, to je bezobrazno, to je nepristojno. Oni koji upravljaju ovakvim društvom znaju da oni neće još dugo trajati - i da ovo mora da propadne. Pošto znaju da će propasti, onda gledaju da ugrabe štogod više mogu - jer više neće imati prilike da ugrabe“, ocjenjuje Popović.

Predsjednik dobojskog Centra za humanu politiku Momir Dejanović kaže da ovakve odluke ne bi bile toliko problematične kada bi samo ono što se zna bila primanja političkih elita u Bosni i Hercegovini.

„Dio te političke elite ima mnogo veća primanja izvan plate kroz korupciju. Meni je to veći problem. I od ovoga što oni redovno imaju, iako mi često s pravom osporavamo visinu tih prihoda, meni je to mnogo ozbiljniji problem“, kazao je Dejanović.

Upravni odbor uprave za indirektno oporezivanje zasjeda jednom mjesečno, a sjednica traje sat ili dva. Kada se sve sabere, neto plate članova Upravnog odbora građane Bosne i Hercegovine će mjesečno koštati 21.000 konvertibilnih maraka ili 250.000 maraka godišnje. Za Merhametovu javnu kuhinju u Banjoj Luci, koja ima preko 150 korisnika, izdvaja se oko 50.000 konvertibilnih maraka godišnje.