Novinarka RSE među četvoro nagrađenih Međunarodnom nagradom za slobodu medija

Novinarka RSE Alsu Kurmaševa na saslušanju suda u Kazanju, 31. maj 2024.

Alsu Kurmaševa, novinarka Radija Slobodna Evropa koja je puštena u avgustu tokom velike razmjene zarobljenika između Rusije i Zapada, nalazi se među četiri reportera koji su nagrađeni prestižnom međunarodnom nagradom za slobodu štampe 2024. godine, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

"Dobitnici Međunarodne nagrade za slobodu štampe CPJ simbolizuju vitalni posao koji novinari svuda obavljaju na izvještavanju o činjenicama suočenim sa žestokim pokušajima da se prikrije istina", rekla je izvršna direktorka CPJ Jodie Ginsberg u saopštenju od 19. septembra.

"U godini koja je bila poražavajuća za novinare i slobodu štampe, čast je stajati uz njih", rekla je Ginsberg.

Kurmaševa (47), će primiti nagradu u novembru zajedno sa ostala tri dobitnika, palestinskom novinarkom Shrouk al-Aila, gvatemalskim reporterom Kuimijem de Leonom i Samirom Sabou iz Nigera, navodi se u saopštenju CPJ.

Kurmaševa, dvojna rusko-američka državljanka, privedena je u junu 2023. dok je čekala povratni let za Prag iz Kazanja. Vlasti su joj oduzele oba pasoša i telefon. Puštena je, ali joj je zabranjeno da napusti zemlju.

Pročitajte i ovo: 288 dana zatvora novinarke RSE Alsu Kurmaševe

Nakon pet mjeseci čekanja na odluku u svom slučaju, Kurmaševa je kažnjena sa 10.000 rubalja (109 dolara) jer nije prijavila svoj američki pasoš ruskim vlastima.

Pošto nije mogla da napusti Rusiju bez putnih isprava, Kurmaševa je u oktobru uhapšena, zatvorena i optužena da je neprijavljeni "strani agent".

Dva mjeseca kasnije, optužena je za širenje neistina o ruskoj vojsci.

U julu, sud u glavnom gradu Tatarstana, Kazanju, osudio je Kurmaševa na šest i po godina zatvora.

Ona je 1. avgusta puštena zajedno sa još dvojicom američkih državljana, Evanom Gershkovichem i Paulom Whelanom.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Konačno u dobrim rukama': Novinarka RSE Alsu Kurmaševa o životu poslije ruskog zatvora