Zapaljen automobil predsjednika Skupštine opštine Leposavić

Žena prolazi pored zgrade Opštine Leposavić, decembar 2023.

Predsjedniku Skupštine opštine Leposavić Gorskom Buriću izgorio je automobil, saopštila je kosovska policija.

Kako se navodi u saopštenju, policija je izašla na mjesto incidenta nakon što je 28. januara oko 4.20 sati dobila informaciju da u Leposaviću gori automobil registarskih oznaka RKS - Republika Kosovo.

"U blizini automobila, kod motora, pronađena je plastična boca i krpa koja je smrdila na benzin, za koju se sumnja da je bila postavljena kao starter za paljenje automobila", navodi se u saopštenju.

Policija je dodala da preduzima sve radnje na istrazi ovog slučaja, koji je pokrenut kao "podmetanje požara".

Motiv ovog incidenta je još uvijek nepoznat. I prethodno su u opštinama na sjeveru Kosova – Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica – paljeni ili oštećivani automobili RKS registarskih oznaka.

Srbi na sjeveru Kosova dugo su se protivili odluci Vlade Kosova da automobilske tablice koje izdaje Srbija, koje Priština smatra nelegalnim, pretvori u registarske tablice RKS- Republike Kosovo.

Međutim, posljednjih mjeseci poraslo je interesovanje Srba na Kosovu za pretvaranje registarskih tablica u RKS.

Pročitajte i ovo: 'Ispravljanje greške' ili volja građana: Peticija za smenu gradonačelnika na severu Kosova

Konačno, Kosovo i Srbija su takođe počeli da dozvoljavaju da se automobili sa registarskim tablicama svojih država slobodno kreću, bez potrebe da se državni simboli na registarskim tablicama prekrivaju naljepnicama.

Po pitanju slobodnog kretanja Kosovo i Srbija postigli su dogovor 2011. godine u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa uz posredovanje Evropske unije.

Automobilima je dozvoljen prolaz, dok su državni simboli na registarskim tablicama bili prekriveni naljepnicama.

Prije prakse naljepnica, vozila sa RKS tablicama su bila prinuđena da na granici sa Srbijom dobiju probne tablice koje su važile 60 dana i koštale su 5 evra. Ali, Vlada Kosova je 20. septembra 2021. donijela odluku o mjeri reciprociteta, čime su i vozači iz Srbije bili primorani da prođu istu proceduru za ulazak na Kosovo.

Međutim, ova mjera izazvala je nezadovoljstvo srpskog stanovništva na Kosovu, koje je blokiralo puteve koji vode do graničnih prelaza sa Srbijom, na Jarinju i Brnjaku.

Radi smanjenja tenzija, uz posredovanje EU, 30. septembra 2021. godine postignut je privremeni dogovor o registarskim tablicama. Ovaj sporazum, koji je trebalo da važi šest mjeseci dok radne grupe za Kosovo i Srbiju ne pronađu dugoročno rješenje, doveo je do toga da vozači sa kosovskim i srpskim tablicama lijepe naljepnice na državne simbole na svojim tablicama svaki put kada bi prešli granicu ove dvije države.