Stotine uhapšenih u protestima zbog nominacije Kavanoa

Protesti u Finiksu

Nekoliko stotina lica je uhapšeno dok su protestovali ispred zgrade Vrhovnog suda SAD i Senata zbog nominacije Breta Kavanoa za sudiju u ovoj instituciji.

Republikanci, koji imaju većinu u Senatu, izjavili su u četvrtak veče da izveštaj Federalnog istražnog biroa (FBI) oslobađa Kavanoa optužbi za seksualno zlostavljanje.

Međutim, senatori iz redova Demokratske stranke, smatraju da je petodnevna istraga bila "nekompletna" jer ju je ograničila Trampova administracija.

Senat će tokom vikenda glasati o predlogu predsednika SAD za izbor Kavanoa.

Pročitajte i ovo: Seks, droga i kandidati za Vrhovni sud SAD

Komičarka Ejmi Šumer (Amy Schumer) i manekenka Emili Ratajkovski (Emily Ratajkowski) su među 302 privedenih zbog učešća u protestima. Nekoliko hiljada demonstranata, mahom žena, najpre su se okupili ispred Apelacionog suda kojim Kavano trenutno predsedava. Potom su se došli ispred Vrhovnog suda uzvikujući: "Kavano mora da ode!"

Policija ih je okružila nakon što su seli na pod u zgradi Senata i odbili da se sklone.

Još jedan protest je održan ispred "Trampove kule" u Njujorku.

Glasanje tokom vikenda

Senat će započeti proceduru u petak, a glasanje se očekuje tokom vikenda. Izbor Kavanoa je sve izgledniji nakon što su dva neodlučna republikanska senatora u četvrtak veče podržala njegovu nominaciju.

Republikanci su saopštili da su istražitelji FBI-aja razgovarali sa petoro svedoka povodom optužbi Kristin Blazi Ford (Christine Blasey), koja je tokom saslušanja u Odboru Senata za pravosuđe prošle sedmice tvrdila da ju je pripiti Kavano seksualno zlostavljao 1982, kada su bili srednjoškolci.

Bret Kavano i predsednik SAD Donald Tramp

Navodi se da su federalni agenti razgovarali sa još četiri svedoka uključena u slučaj optužbe Debore Ramirez (Deborah Ramirez), koja tvrdi da ju je Kavano seksualno zlostavljalo u vreme dok su bili studenti na Univerzitetu Jejl. On je odbacio obe optužbe.

"U ovoj istrazi nema ni naznake nedoličnog ponašanja", izjavio je predsednik senatskog odbora za pravosuđe Čak Grasli (Chuck Grassly).

Međutim, demokratski senatori kritikovali su Belu kuću zbog, kako su naveli, ograničene istrage FBI-aja. Senatorka Dajan Fajnstin (Dianne Feinstein), najviše rangirana članica Demokratske partije u senatskom odboru za pravosuđe, navela je da je najupečatljiviji deo izveštaja FBI-aja o optužbama protiv Kavanoa "ono što u njemu nema", jer nisu saslušani ključni svedoci. Drugi demokratski senator Ričard Blamental (Richard Blumenthal) je rekao da je reč o "zataškavanju".

Portparol Bele kuće Radž Šah (Raj Shah) je kazao da "kritičari žele beskonačnu istragu i o pijenju alkohola (Kavanoa) u srednjoj školi."

Tramp je napisao na Tviteru da izveštaj FBI-aja pokazuje da su optužbe protiv Kavanoa "apsolutno nepotvrđene".

Nisu otklonjene sve dileme oko glasanja

S obzirom da republikanci imaju tanku većinu u Senatu (51-49), mogu da priušte samo jedan disonanti glas iz njihovih redova da bi potvrdili izbor Kavanoa. Od troje neodlučnih senatora, dvoje su pozitivno reagovali na izveštaj FBI-aja, Džef Flejk (Jeff Flake) i Suzan Kolins (Susan Collins). Još uvek se ne zna stav Lize Murkovski (Lisa Murkowski), koja se navodno srela sa žrtvama seksualnog nasilja u svojoj kancelariji u četvrtak. Takođe, senator Kori (Cory) Gardner, koji je prethodno saopštio da će podržati Kavanoa, sada se dvoumi, javlja "Denver Post".

Istovremeno, Džon Kornin (John Cornyn) je izazvao zabrinutost svojih republikanskih kolega izjavom da je ovo "naš Atikus Finč (Atticus Finch) trenutak", misleći na advokata iz čuvenog romana "Ubiti pticu rugalicu" (Kill A Mockingbird), koji je odbacio lažne navode na račun njegovog branjenika za silovanje.

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da će republikanski senator Stiv Dejns (Steve Daines) biti na svadbi svoje ćerke u subotu, za kada je predviđeno glasanje.

S druge strane, prethodno neodlučna demokratska senatorka Hejdi Hejtkamp (Heidi Heitkamp), izjavila je da će glasati protiv izbora Kavanoa, navodeći "zabrinutost zbog njegovih postupaka iz prošlosti".

Jedini neodlučni demokrata je Džo Mančin (Joe Manchin) iz Zapadne Virdžinije, koji je izjavio da će saopštiti stav kada završi čitanje izveštaja FBI-a.

Kavano žali zbog nekih svojih izjava

Kako se približava glasanje, Kavano je pokušao da odbrani svoju neutralnu poziciju uvodnikom u "Volstrit džornlu" (The Wall Street Journal) pod naslovom: "Ja sam nezavisan, nepristrasan sudija".

Osvrćući se na svoj ljutiti nastup tokom saslušanja u Odboru Senata za pravosuđe prošle sedmice, kada je okvalifikovao optužbe na njegov račun kao "orkestrirane političke napade", napisao je: "Znam da je moj ton bio oštar te da sam kazao nekoliko stvari koje nije trebalo da kažem".

Ukoliko se potvrdi izbor Kavanoa (53) na ovu doživotnu funkciju u Vrhovnom sudu, to će ojačati poziciju konzervativaca u ovoj najvišoj američkoj pravosudnoj instituciji nakon povlačenja sudije Entonija Kenedija (Anthony Kennedy), koji se povukao ove godine, a koji je naizmenično podržavao liberalnu i konzervativnu struju. Vrhovni sud ima poslednju reč o pitanjima kao što su abortus, nošenje oružja i izborna pravila