U nacionalnom parku u BiH ubijen medo Maglić

Mrki medvjed je u Evropi zaštićena vrsta kojoj prijeti izumiranje, ilustrativna otografija

Medvjed Maglić, kojem je bila postavljena ogrlica za telemetrijsko praćenje, nezakonito je ustrijeljen u lovištu "Zelengora" u Gacku, na jugoistoku Bosne i Hercegovine, kojim upravlja Nacionalni park "Sutjeska".

Saopćio je to 20. juna Centar za životnu sredinu iz kojeg su uputili apel građanima da informacije o ovom i sličnim slučajevima prijave policiji i nadležnim organima.

"Interventni tim za krupne zvijeri, koji je učestvovao u postavljanju ogrlice za praćenje, utvrdio je da se medvjed više ne kreće. Ubrzo nakon toga pronađeno je njegovo beživotno tijelo", kaže se u saopćenju.

Iz Centra ističu da je u istragu uključena policija, a od upravitelja prirodnih područja zatraženo je da pojačaju kontrolu i suzbiju kretanje naoružanih posjetilaca.

Aleksandra Dragomirović, predstavnica Centra, kazala je da je medvjed Maglić, koji nazvan po najvišoj planini u BiH, nastradao u granicama Nacionalnog parka "Sutjeska", gdje je trebao biti najzaštićeniji.

Pročitajte i ovo: Zbog ubijene medvjedice traži se moratorijum na lov u Crnoj Gori

"Tako malo vremena je prošlo otkad smo mu izmjerili nepunih 150 kilograma i zaključili kako će tek rasti, razviti se u pravog medonju dostojnog staništa koje nastanjuje. Nažalost, surovo i kukavičko srce nekog 'junaka' prekratilo je taj nevini život", navela je Dragomirović koja je koordinarica projekta "Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida".

Iz Centra su naveli da će se nastaviti zalagati za unaprjeđenje istraživanja, očuvanja i upravljanja prirodom i divljim vrstama, u nadi da će nezakoniti odstrijel biti propisno kažnjen i u budućnosti na vrijeme spriječen.

Mrki medvjed je u Evropi zaštićena vrsta kojoj prijeti izumiranje.

Bosna i Hercegovina nema državnu listu ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Mrki medvjed nalazi se na crvenim listama na nivou entiteta Federacija BiH i Republika Srpska.