Mostarski učenici u šetnji solidarnosti s narodom Ukrajine

Šetnja solidarnosti u Mostaru

Učenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) iz Mostara, grada na jugu Bosne i Hercegovine, izašli su u petak, 4. marta u šetnju solidarnosti s narodom Ukrajine.

''Kao globalni pokret koji čini obrazovanje silom za mir, naša misija i naš rad su ključni u aktuelnim vremenima i naši učenici iz cijelog svijeta podsjećaju nas na važnost traženja dijaloga i razumijevanja. UWC čini obrazovanje silom za ujedinjavanje ljudi, nacija i kulture u cilju mira i održive budućnosti'', poručili su organizatori.

Pročitajte i ovo: Mladi u Mostaru protestovali zbog klimatskih promjena

Ova obrazovna institucija dio je Međunarodne inicijative ujedinjenog svijeta koja djeluje u BiH od 2006. godine. Pored učenika iz BiH, mostarski Koledž ujedinjenog svijeta pohađaju i učenici iz inozemstva.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ujedinjeni u različitosti

Bosna i Hercegovina uskladila se odlukama Evropske unije (EU) koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji i Belorusiji, zbog invazije na Ukrajinu.

Radi se o sankcijama koje je EU uvela 24. i 28. februara nakon vanrednih sastanka ministara inostranih poslova koji su održani u svetlu agresije Rusije na Ukrajinu.

Bosna i Hercegovina se ranije uskladila i sa prvim paketom sankcija protiv Rusije.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, u više navrata kazao da je najbolje da Predsjedništvo BiH izrazi stav da se BiH po pitanju događanja na istoku Ukrajine ne svrstava na bilo koju stranu.

Druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, osudili su rusko priznanje nezavisnosti separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine te kasniju agresiju Rusije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Parlament BiH traži suspenziju Rusije iz Savjeta za implementaciju mira