Održani 458. skokovi sa Starog mosta u Mostaru

Jedan od "letača" sa Starog mosta. O skokovima sa Starog mosta pisao je još poznati osmanski putopisac Evlija Čelebija iz 17. stoljeća. On je zapisao da postoji "luk duge koji se pruža s jedne litice na drugu. Kada je sazidan ovaj visoki most, od tada ovamo dolaze neki veziri, prvaci i visoki dostojanstvenici da ga vide. Oni posmatraju kako mnoga smiona djeca šehera stoje spremna na ivici mosta. I kad se zatrče i skoče s mosta, padaju dolje u rijeku i lete u zraku kao ptice praveći razne akrobacije."

Organizatori su najavili da će nastupiti oko 50 skakača iz zemalja regije, po 25 u obje discipline - na noge i na glavu. 

Jedan od skakača na noge. Skok se zove i "let". Od 1968. godine održava se zvanično, formalno takmičenje u skokovima sa Starog mosta svakog ljeta.

Plesačica Petra Kožul izvela je pred početak takmišenja ples na svili sa Strog mosta. 

Skakače ocjenjuju suci. 

Detalj pred početak takmičenja. 

Kao i svake godine, i na 458. tradicionalnim skokovima sa Starog mosta – kako ih nazivaju organizatori - skakači iz zemalja regije, takmičili su se u dvije discipline – u opasnijoj, skokovima na glavu, poznatijim kao “Mostarska lasta”, te u disciplini skokova na noge.

Brojna publika gledala je skakače sa Starog mosta. 

Najviše pobjeda, po 13, na takmičenju imaju Emir Balić i Lorens Listo iz Mostara. Emir Balić je čuveni skakač sa Starog mosta, poznata mostarska “lasta”, kojem je još osamdesetih godina 20. stoljeća tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch uručio posebnu nagradu – pet zlatnih olimpijskih krugova.

"Lasta" sa Starog mosta. Most u Mostaru izvorno je sagrađen 1566. godine, u vrijeme osmanske uprave u Bosni i Hercegovini i smatra se jednim od najpoznatijih spomenika osmanske arhitekture na Balkanu.

Srušile su ga hrvatske snage artiljerijskim projektilima 9. novembra 1993. godine. Od 1999. do 2004. godine trajao je međunarodni projekat obnove Starog mosta, vrijedan oko 15 miliona dolara. Obnovljeni Stari most svečano je otvoren, uz prisustvo zvanica iz 50 zemalja svijeta, 23. jula 2004. godine. Stari most u Mostaru je u julu 2015. godine, na zasjedanju UNESCO-a u Južnoj Africi, upisan na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine.


 

Klub skakača u vodu “Mostari” posljednjih godina pokrenuo je inicijativu za upis skoka sa Starog mosta na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine.

“Ove godine su nas dva-tri puta obišli predstavnici UNESCO-a. Jedan od njihovih prijedloga je muzej skokova”, izjavio je na press-konferenciji u petak, 26. jula, član Kluba skakača u vodu “Mostari”, Mustafa Hadžajlić.

Najbolje mostarske laste ili pobjednici u skoku na glavu: Vedad Dedić, Evald Krnjić i Dino Bajrić. 

Na noge su najbolje skočili: Emel Tiro, Igor Kazić i Jasmin Kreso.