Zatražena pomoć iz zraka za gašenje požara kod Mostara

Požar u blizini Mostara, 2. august 2024.

Hercegovačko-neretvanski kanton nakon višednevnih borbi za šumskim požarima na širem području tog kantona, u petak, 2. augusta, zatražio je od Oružanih snaga BiH pomoć u gašenju požara iz zraka.

To je saopćeno iz Vlade HNK-a, koja se poziva na Operativni centar civilne zaštite i vatrogastva Kantona.

Do zahtjeva za pomoć u gašenju požara iz helikoptera OS BiH dolazi nakon što su požari posljednjih dana u više navrata ugrožavali naselja.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je saopćeno kako su iz Civilne zaštite obavijestili da je "trenutno aktivan veći požar na prostoru grada Mostara, na brdu iznad naselja Jasenica, te u blizini Krivodola".

Podsjećanja radi, vatrogasci i mještani su proveli noć između četvrtka i petka u gašenju požara u Jasenici, kako se ne bi proširio po nepristupačnom terenu i ponovno zaprijetio kućama. Vatrogasci su požar u Jasenici počeli gasiti u četvrtak od 16 sati.

"Vatrogasci su na terenu, požari su zasad, zahvaljujući nadljudskim naporima pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica i mještana koji su priskočili u pomoć, pod kontrolom i u trenutku pisanja izvještaja nisu ugroženi ni stanovništvo ni materijalna dobra", navodi se u saopćenju iz Vlade HNK-a.

Pročitajte i ovo: Žarišta požara u svijetu i na Balkanu

Iz Vlade HNK-a u saopćenju prenose i izjavu šefa Operativnog centra Civilne zaštite i vatrogastva HNK-a Marina Čovića, koji je kazao kako to i dalje ne znači da je stanje van opasnosti, jer na situaciju s požarom utječe niz faktora, posebno snaga i pravac vjetra.

"U dogovoru sa komandantom Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar upućen je zahtjev Oružanim snagama BiH za pomoć u gašenju požara iz zraka", rekao je uz ostalo Čović.

Stambeni i poslovni objekti bili su ugoženi i 30. jula, kada su vatrogasci i zaposleni u lokalnim firmama gasili požare u naselju Rodoč, južno od Mostara. Vatra je bila došla do ograda lokalnih firmi i drugih objekata.

Iz Vlade HNK je saopćeno i da je od početka godine, na području HNK-a evidentirano 1020 požara. U većini slučajeva gorjeli su trava i nisko rastinje.

"Uslijed velike suše i visokih temperatura (zraka), broj požara u posljednjih petnaest dana je intenziviran, te na dnevnom nivou imamo 30 do 40 požara i više. Samo u julu bilježimo 332 borbe s plamenom. Požarišta većih razmjera imalo smo, na žalost, na gotovo čitavom prostoru HNK-a, a najviše u Stocu, Čapljini, Čitluku i Mostaru. Svi su uspješno ugašeni bez većih posljedica po stanovnike, te stambene i druge objekte“, izjavio je šef Operativnog centra Civilne zaštite i vatrogastva HNK-a Marin Čović.

U saopćenju iz Vlade HNK se navodi i kako je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) HNK upozoreno da u jednom dijelu požara „ima indicija o ljudskom faktoru, bilo da je riječ o nemaru ili o namjeri“. Pozvali su građane koji primijete sumnjiva postupanja da ih obavezno i bez odgode prijave policiji na broj 122.