Svijet u jednom gradu, poruka mladih iz Mostara

Nakon pojedinačnog, uslijedio je i zajednički defile učesnika performansa "Svijet u jednom gradu".
 

Alvaro Micocci je u Mostar na školovanje došao iz Argentine. Kaže za Radio Slobodna Evropa kako su mladi na performasu željeli poslati poruku zajedništva.

"Podijelimo naše kulture, pokušajmo ne dijeliti se, da budemo svi zajedno, kao što to čini Stari most koji zbližava i na neki način ujedinjava dva dijela Mostara", poručio je Micocci.

Za učenicu koja je predstavlja Rumuniju i Kurdistan, Irem Ilgimu, jedan od ciljeva zbog kojeg učestvuje u performansu je bio promovisanje mira.

"Vjerujem da time što smo se okupili iz toliko zemalja, sa toliko različitih kontinenata, promoviramo mir i da pokazujemo ljudima da možemo raditi zajedno, kako bismo postali bolje društvo", kazala je Ilgim.

"Razdvojene nacije se mogu spojiti. Poruka koju želim reći je da se nadam da će jednog dana biti ujedinjenja", kaže jedna od učesnica, Meghrik Ajzajian iz Armenije.

Među srednjoškolcima u bosanskoj nošnji je bila i Farah Šertović iz Bosanske Krupe. I ona kaže kako je poruka mladih širenje mira.

Inicijator performansa, koji se prvi put održava u Mostaru, je studentica sa mostarskog univerziteta Iman Dilberović.

"Cilj mi je napraviti promotivni video, da proširim turizam, jer turizam je najbitnija i najveća privredna grana u Mostaru, od koje svi živimo", rekla je Dilberović za RSE.

U performansu na Starom mostu je učestvovao i učenik iz Indonezije, ogrnut zastavom te azijske zemlje.

Na performansu su učestvovali mladi iz 30 zemalja svijeta, a jedna od učesnica je bila i iz Irana.

Učenici Koledža ujedinjenog svijeta najprije su pojedinačno prešli preko Starog mosta u Mostaru, predstavivši tradicionalne odjeće svojih zemalja. Na slici je učenica iz El Salvadora, države u Srednjoj Americi.

U performansu učenika iz cijelog svijeta u Mostaru učestvovala je i učenica iz Nigerije u Africi.