Smrtonosni udari Rusije na ukrajinske regije, oštećena postrojenja za izvoz žita

Dvojica radnika lokalne škole ubijena su u ruskom napadu u Romnyju, gradu u sjeveroistočnoj oblasti Sumy u Ukrajini, 23. augusta.

Ruski regionalni guverner optužio je Ukrajinu da je pokrenula napad u kojem su poginule tri osobe ubrzo nakon što je Moskva ponovo bila na meti bespilotnih letjelica.

U Romnyu, gradu u sjeveroistočnoj regiji Sumy na granici s Rusijom, u ruskom napadu ubijena su dva radnika lokalne škole, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ihor Klymenko na društvenoj mreži X, koji se ranije zvao Twitter, dodajući da je škola potpuno uništena i da su još dvije osobe pod ruševinama.

Na jugu Ukrajine trosatni napad ruskih dronova na oblast Odese oštetio je instalacije i izazvao požare na silosima za žito, rekli su vojni i regionalni zvaničnici 23. augusta.

"Protivzračna odbrana uništila je devet dronova iranske proizvodnje. Nažalost, oštećeni su proizvodni i otpremni kompleksi, a izbio je požar na površini od 700 kvadratnih metara. Od 6 ujutro požar je obuzdavan. Među oštećenima su i skladišta žita", rekao je regionalni guverner Oleh Kiper na Telegramu 23. augusta, dodajući da nema žrtava.

Kanali za praćenje i lokalni zvaničnici također su izvijestili o eksplozijama u Izmajilu, jednoj od dvije ukrajinske luke na Dunavu koje je Kijev koristio za izvoz žitarica nakon što je prošlog mjeseca propao dogovor koji su sponzorirali UN nakon odbijanja Rusije da obnovi svoje učešće u sporazumu.

Rumunski mediji javili su da su se eksplozije mogle čuti u Tulčei, rumunskoj luci na Dunavu, samo 15 kilometara od Izmaila.

Komanda ukrajinskog vazduhoplovstva saopštila je da je ukrajinska vojska preko noći oborila 11 od 20 dronova koje je lansirala Rusija. Devet je uništeno u regionu Odesa, a dva u regionu Zaporožja, saopštila je komanda.

U Hersonu je jedna osoba poginula, a pet je ranjeno u ruskom granatiranju u protekla 24 sata, rekao je na Telegramu načelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Prokudin i dodao da je rano 23. augusta šest osoba ranjeno u vazdušnom napadu na civilne objekte, uključujući i vrtić.

"Oko 4 sata ujutro ruska vojska je bacila dvije vođene avionske bombe na vrtić i stambene objekte. Usljed granatiranja je izbio požar, koji su vatrogasci odmah ugasili", napisao je Prokudin. On je rekao da je 22-godišnji muškarac prebačen u bolnicu.

U Rusiji, guverner oblasti Belgorod koja se graniči s Ukrajinom rekao je da su u napadu dronom na sanatorijum u selu Lavy poginula tri civila.

"Oružane snage Ukrajine bacile su eksplozivnu napravu iz drona dok su ljudi bili na ulici", napisao je Vjačeslav Gladkov na Telegramu. Rekao je da su dva muškarca ubijena na licu mjesta, dok je treći preminuo kasnije u bolnici.

Ukrajina nije komentarisala.

Nekoliko sati ranije, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su Moskvu preko noći napala tri drona, od kojih su dva oborena, dok je treći "prigušen" elektronskim putem, ali je nakon gubitka kontrole udario u zgradu u izgradnji u poslovnom kompleksu glavnog grada Moskva Siti.

Žrtava nije bilo, saopštilo je ministarstvo.

Tri moskovska aerodroma -- Vnukovo, Domodedovo i Šeremetjevo -- privremeno su obustavila letove.

Pročitajte i ovo: Aerodromi u Moskvi obustavili letove zbog tvrdnji o ukrajinskim dronovima

Ministarstvo je za napad okrivilo Ukrajinu. Kijev nije komentarisao incident. Rusko ministarstvo odbrane je 22. augusta takođe saopštilo da je odbilo nekoliko ukrajinskih dronova u istoj oblasti ruske prijestonice.

Moskva je redovno bila na meti napada dronovima proteklih sedmica.

Na bojnom polju ukrajinske snage su nastavile napredovati prema južnom strateškom gradu Melitopolju nakon što su ponovo zauzele selo Robotine, izvijestio je Generalštab 23. augusta, dodajući da su ukrajinski branioci odbili ruske napade u istočnim regijama Donjecka i Harkiva.

Robotyne je važan put koji vodi do Melitopolja u regiji Zaporožje. Melitopolj, poznat kao "kapija Krima", zauzele su ruske trupe u martu prošle godine nakon nekoliko dana teških borbi.

Uz izvještaje Reuters-a, AP-a i digi24.ro

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.