Moskva spremna da se uključi u mirovni proces između Azerbejdžana i Armenije, kaže Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin sa azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevim u Bakuu, 18. avgusta 2024.

Moskva je spremna da se uključi u proces potpisivanja mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Armenije na osnovu trilateralnih sporazuma rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon razgovora sa azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim u Bakuu 19. avgusta. Sporazumi su postignuti u novembru 2020. nakon rata koji je trajao 44 dana.

"Takođe smo spremni da olakšamo razgraničenje i demarkaciju [azerbejdžansko-armenske] granice, jer imamo odgovarajuće dokumente još od sovjetskih vremena; deblokadu prekograničnih ruta; uspostavljanje humanitarnih kontakata", rekao je Putin, ističući da je "stabilan mir Južnog Kavkaza odgovara dubokim interesima svih nacija u regionu."

Alijev je zauzvrat rekao da je "veoma zadovoljan" trenutnim stanjem rusko-azerbejdžanskih odnosa.

Šef Instituta za politički menadžment sa sjedištem u Bakuu, Azer Qasimli, rekao je za RSE da su glavna pitanja o kojima su razgovarali Putin i Alijev vezana za ponovno preuzimanje kontrole Bakua nad otcijepljenim regionom Nagorno-Karabah u septembru prošle godine.

Qasimli je dodao da Putin traži načine da proda ruski gas Evropi preko Azerbejdžana usred sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Putin u Azerbejdžanu u cilju jačanja veza Moskve i Bakua

"Rusija je pokušala da svrgne [armenskog premijera Nikola] Pašinijana i dovede proruske političare na vlast. Nije uspjelo i Pašinijanova vlada je ojačala i izabrala je pravac približavanja Zapadu", rekao je Qasimli. On je također dodao da napetost između Azerbejdžana i Armenije ostaje veoma visoka i mogla bi dovesti do "novog talasa sukoba".

Putin je u dvodnevnu posjetu Bakuu doputovao 18. avgusta. Njegova posjeta dolazi u momentu kada Azerbejdžan i Armenija vode pregovore o mirovnom sporazumu.

Nagorno-Karabah, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ali je uglavnom naseljen etničkim Armenima, bio je pod kontrolom etničkih Armena tri decenije.

Pročitajte i ovo: Nagorno-Karabah skoro ispražnjen nakon odlaska više od 100.000 Jermena

Otkako je Azerbejdžan povratio kontrolu nad otcijepljenom regijom, veze između Rusije i Jermenije su zategnute.

Iz Erevana optužuju Moskvu da nisu ispunili obaveze nakon što su ruske trupe stacionirane u Nagorno-Karabahu u sklopu sporazuma izbjegle učešće ofanzivi Bakua u septembru.