Moon u Banjoj Luci: BiH nije postigla napredak koji bi građani željeli

Fotogalerija: Američki veleposlanik Patrick Moon posjetio Banjaluku

Američki ambasador Patrick Moon boravio je u ponedjeljak u Banjoj Luci gdje je razgovarao sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom o reformama koje se predlažu sporazumom SNSD-a sa SDP-om, rezultatima izbora i sutrašnjem sastanku lidera šest političkih partija.

Ambasador Moon obišao je i džamiju Ferhadiju u Banjoj Luci rekavši da je impresioniran napretkom u gradnji i pozvao vlasti u BiH da podrže završetak rekonstrukcije te džamije.

Osvrćući se na 17. godišnjicu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, američki ambasador u Bosni i Hercegovini Patrick Moon ocijenio je da se današnje stanje u Bosni i Hercegovini može posmatrati kao miješana slika. Sa jedne strane može se reći da je mnogo toga postignuto - zemlja je u miru, postignut je napredak u izgradnji političkih struktura, te je BiH krenula ka članstvu u EU i napravila početne korake ka članstvu u NATO-u, kaže Moon, ali dodaje i da je mnogo toga što izaziva nezadovoljstvo.

“Ali, mislim da niko u ovoj zemlji ne može reći da je potpuno zadovoljan. Mislim da ona nije postigla onaj napredak koji bi željeli građani. Treba ojačati vladavinu prava, trebaju se više poštovati ljudska prava, uključujući i ona zasnovana na spolu. I, što je i najbitnije, svi žele prosperitetniju bh. privredu, jer je nezaposlenost ogroman problem. Znači, napredak da, ali je još mnogo posla ostalo neurađeno“, ocijenio je Moon.

Američki ambasador ističe kako je potaknuo i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, tokom sastanka u Banjoj Luci, da slijedi put ispunjavanja ciljeva ka Evropskoj uniji i NATO-u. Komentarišuće nedavnu Dodikovu oštru kritiku na rad Kancelarije visokog predstavnika, Moon je rekao kako su jasni uslovi bez kojih nema gašenja OHR-a.

“Put za zatvaranje OHR-a je očigledan i SAD žele da se ispune uvjeti za to. Za to je postignut i značajan napredak i OHR se nalazi u jednom tranzicijskom periodu, ali je jasno da treba da se ispuni pet plus dva uvjeta i cilja, među kojima su ispunjenje presude Sejdić-Finci i pitanje imovine“, rekao je američki ambasador.

Patrick Moon je izjavio da ne podržava inicijativu o demilitarizaciji Bosne i Hercegovine.

“Demilitarizacija nije odgovor za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da nema mnogo ljudi koji bi favorizovali to pitanje. Ustvari, oružane snage ove zemlje služe građanima, služe u mirovnim misijama širom svijeta. Ali slažem se da su potrebne reforme u oblasti Ministarstva odbrane. Moraju se strukture usmjeriti u pravom pravcu. Mora doći do reforme sistema javne nabavke. Ogromne količine oružja i municije širom zemlje treba uništiti, ili na neki drugi način riješiti se toga“, smatra on.

Tokom obilaska džamije Ferhadije, ambasador Moon pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da podrže njenu obnovu, te je obećao pomoć i američke ambasade. Moon je zadovoljan tokom obnove, ali su mu prenesene informacije kako trenutno nema para za nastavak obnove u idućoj godini.

“Zaista mi je drago zbog ostvarenog napretka. Zadnji put smo ovdje bili prije dvije godine. Zaista vidimo da se ovdje obnavlja jedna prekrasna građevina, prekrasna džamija”, naglasio je američki ambasador.