Moldavija proteruje ruskog diplomatu posle hapšenja zvaničnika osumnjičenih za izdaju

Agenti moldavske službe za borbu protiv organizovanog kriminala privode osumnjilčenog za izdaju i zaveru.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije proglasilo je u četvrtak službenika ruske ambasade u Kišinjevu personom non grata, ubrzo pošto su vlasti u Kišinjevu uhapsile dva moldavska zvaničnika posle upada snaga bezbednosti u prostorije parlamenta u vezi s istragom o špijuniranju.

Ruski ambasador Oleg Vasnjecov "danas je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova i uručena mu je nota o proglašenju zaposlenog u ambasadi personom non grata", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je dodalo da je taj potez bio podstaknut "informacijama i dokazima" koje su dobile moldavske vlasti a koje dokazuju da je ruski diplomata na teritoriji Moldavije obavljao "aktivnosti nespojive s diplomatskim statusom", preneo je Moldavski servis Radija Slobodna Evropa.

Odluka o proterivanju ruskog diplomate koji nije imenovan usledio je ubrzo pošto su agenti moldavske Obaveštajno-bezbednosne službe (SIS) i Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i posebnih slučajeva (PCCOCS) pretresli zgradu parlamenta Moldavije i priveli jednog zaposlenog u skupštini, kao i službenika granične policije osumnjičene za izdaju i zaveru.

Pročitajte i ovo: Moldavija ohrabrena pozivom NATO-a za povlačenje ruskih trupa iz Transdnjestra

Njih dvojica, koji po moldavskom zakonu mogu biti zadržani 72 sata, navodno su prikupili i dali službeniku ruske ambasade u Kišinjevu informacije koje štete interesima Moldavije.

Izvor na koji se poziva Rojters (Reuters) rekao je da će biti proteran zamenik vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Kišinjevu. On ima 48 sati da napusti Moldaviju.

"Najvažnije je da sada osiguramo da će ovaj slučaj izdaje biti kažnjen na najstroži način u skladu sa zakonom", rekla je u sredu prozapadna predsednica Moldavije Maia Sandu u intervjuu za moldavsku televiziju Jurnal.

Pod Sandu, koja je došla na vlast u novembru 2020. pošto je na izborima pobedila tadašnjeg predsednika Igora Dodona kojeg podržava Moskva, bivša sovjetska republika je pokušala je da obuzda višedecenijski sveprisutni uticaj Rusije na njenu politiku.

Prošle godine u avgustu, Moldavija je proterala 45 od 70 ruskih diplomata iz ambasade u Kišinjevu pošto je medijska istraga otkrila da je zgrada ambasade na krovu imala neuobičajeno veliki broj antena za koje se sumnjalo da prikupljaju informacije za ruske obaveštajne službe.

Uprkos velikom broju proteranih, istraga RSE u septembru 2023. pokazala je da najmanje dvoje preostalih diplomata imaju veze sa Federalnom službom bezbednosti (FSB), moćnom ruskom obaveštajnom agencijom, dok su još dva povezana s adresom u Moskvi koja ima veze s direktoratom obaveštajne službe ruske vojske.

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Moldavija je čvrsto stala na stranu Zapada u osudi invazije i prihvatila desetine hiljada ukrajinskih izbeglica.

Prošlog meseca Moldavija je otvorila pregovore o pridruživanju sa Evropskom unijom pošto je dobila status kandidata zajedno sa Ukrajinom u junu 2022.