Šok, aplauz i ljutnja zbog odluke MOK-a o Rusiji

Mahanje ruskom zastavicom ispred sjedišta Međunarodnog olimpijskog komiteta, Švajcarska

Šok, odobravanje i bijes, ključne su reakcije na odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK/IOC) da zabrani ruskom olimpijskom timu, ali ne i pojedinim sportistima, učešće na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) 2018. koje će se održati u Pjongčangu, Južna Koreja.

Olimpijski komitet, odnosno njegova antidoping tijela, odluku su obrazložili kao kamen-temeljac u borbi protiv upotrebe nedozvoljenih supstanci među sportistima.

Ovo je uslijedilo nakon što je prošle godine sprovedena istraga utvrdila da je ruska država sponzorisala šemu upotrebe nedozvoljenih stimulativnih supstanci za njihove sportiste, a potom i prikrivanje prilikom doping testova.

Odluku je sinoć u Lozani saopštio predsjednik MOK-a Thomas Bach.

"Ruski olimpijski komitet je suspendovan i odluka stupa na snagu odmah. Pojedini ruski sportisti koji su 'čisti' moći će da učestvuju pod striktnim uslovima na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. Pozvani sportisti će učestvovati pojedinačno ili u timskom takmičenju pod imenom 'Olimpijski sportista iz Rusije' a akronim za njih će biti OAR. Takmičiće se pod olimpijskim obillježima. Olimpijska himna biće intonirana na svakoj ceremoniji. Niti jedan zvaničnik ruskog Ministarstva za sport neće biti akreditovan za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu 2018", naveo je Bach.

Kanadski istražitelj Richard McLaren, autor ključnog izvještaja koji je prošle godine otkrio rusku državnu šemu dopingovanja sportista i prikrivanja prilikom testiranja, čestitao je Komitetu.

"Potrebna nam je promjena sportske kulture - od mentaliteta pobjede po svaku cijenu ka onoj koja podržava fer nadmetanje", rekao je McLaren.

McLaren: Promijeniti kulturu sporta

Ruske vlasti su iskazale šok i ljutnju zbog odluke MOK-a, ali nijesu uzvratili najavom bojkota sljedeće Olimpijade, iako su to zagovarali neki ruski poslanici. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je potrebna detaljna analiza. Najavljeno je ulaganje žalbe na odluku.

Predsjednik ruskog Olimpijskog komiteta Aleksandar Žukov je rekao da je "kažnjavanje nevinih nepravedno i nemoralno i u kontradikciji s olimpijskim principima".

"Odluka je, prvo da kažem, veoma kontroverzna - ima i pozitivne i negativne strane. Pozitivno je to što će Međunarodni olimpijski komitet omogućiti ruskim sportistima koji su čisti da i u pojedinačnim i timskim sportovima učestvuju na takmičenju. Drugo, tim će biti nazvan tim ruskih sportista. I još jedna pozitivna odluka je da će sankcije zbog dopinga i istrage protiv ruskih sportista biti zaustavljene od ovog momenta", naveo je Žukov i potom najavio sljedeće korake koje će Rusi preduzeti.

"Mislim da ćemo morati, cijela sportska zajednica, ne samo unutar sporta, da razmotrimo odluku MOK-a. Mislim da ćemo to razmotriti na Olimpijskom savjetu 12. decembra, uz učešće ruskih sportista, prije svega kandidata za olimpijski tim, kao i predsjednika sportskih federacija. Naša konačna odluka u vezi sa uslovima učešća na Olimpijskim igrama biće donesena", rekao je predsjednik ruskog Olimpijskog komiteta.

Drugi međunarodni sportski komiteti i organizacije, pak, reaguju sa odobravanjem odluke MOK-a.

"Čisti sportisti su ostvarili značajnu pobjedu", rekao je Travis Tygart, šef američke Antidoping agencije i vodeći kritičar Rusije zbog upotrebe dopinga, koji je ovu zemlju optužio da je izvela "otmicu" Olimpijskih igara u Sočiju 2014.

Na Soči se u reakciji osvrnuo i šef australijske misije za Zimske olimpijske igre 2018. Ian Chesterman, koji je Sidneju pohvalio odluku MOK-a.

"To je snažna i odgovarajuća odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta. Mislim da je ono što smo vidjeli u Sočiju bila velika sramota. Mislim na ono što se dogodilo tamo, na tim igrama, od strane domaćina. Zaista sam oduševljen što je Međunarodni komitet izašao sa tako snažnim odgovorom", riječi su Chestermana.

"Ne mogu nas nokautirati"

Izvršni odbor MOK-a donio je odluku nakon pregledanja saznanja i preporuka komisije koju je vodio bivši predsjednik Švajcarske Samuel Schmid, o optužbama da ruska država sponzoriše upotrebu dopinga za mnoge olimpijske sportove u Rusiji. Izvještaj komisije iz 2016. koji je uradila Svjetska antidoping agencija (WADA), pronašao je da su ruski agenti za bezbjednost umiješani u zamjenu pozitivnih testova urina sa čistim tokom Olimpijade u Sočiju.

MOK je saopštio da Schmidov izvještaj potvrđuje "sistematsku manipulaciju sa antidoping pravilima i sistemom u Rusiji". Predsjednik MOK-a Thomas Bach kaže da su kaznene mjere, čija je meta Rusija, stigle kao odgovor na "napad bez presedana na integritet olimpijskih igara i sporta".

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je na Facebooku napisala da će se Rusija održati.

"Nikad nas ne mogu nokautirati. Ni svjetskim ratom, ni kolapsom Sovjetskog Saveza, ni sankcijama. Prihvatićemo i preživjeti", napisala je Zaharova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i drugi zvaničnici negirali su bilo kakvu umiješanost u otkrivene slučajeve dopinga koji su doveli do suspenzije desetine ruskih sportista u protekle dvije godine.

I Putin negirao tvrdnje MOK-a

U Schmidovom izvještaju objavljenom juče, kada i zabrana, stoji da ova komisija "nije pronašla niti jedan dokument ili nezavisni dokaz koji potvrđuje da su za ovaj sistem znali najviši državni zvaničnici Rusije".

Ruski tužioci su, pak, optužili bivšeg šefa moskovske Laboratorije za doping testiranje Grigorija Rodčenkova da je najodgovorniji za doping skandal. Inače, Rodčenkov je postao zviždač i pobjegao u Sjedinjene Države gdje živi skrivajući se.

Nalaz MOK-a je potvrdio da je Rodčenkov iskaz o otkrivanju ruske doping zavjere svijetu bio "istinit".

Šefovi ruskih olimpijskih komiteta su iskazali bijes i nezadovoljstvo zbog odluke, nazivajući je poniženjem, a ruska državna TV kompanija VGTRK je rekla da neće prenositi Zimske olimpijske igre iz Pjongčanga.