Ukrajina pokrenula mobilnu aplikaciju za pronalaženje nestale djece

Djevojčica i njezina majka tijekom evakuacije od strane ukrajinske policije, u Avdiivki, Ukrajina, utorak, 7. ožujka 2023.

Ukrajina je u četvrtak pokrenula mobilnu aplikaciju za pomoć u pronalaženju djece koja su nestala tijekom više od 13 mjeseci ruske invazije, priopćila je državna policija.

Kijev procjenjuje da je 19.544 djece deportirano u Rusiju tijekom invazije, a samo 328 ih se vratilo.

Moskva, koja kontrolira dijelove istoka i juga Ukrajine, negira otmicu djece i navodi da su odvedena radi njihove sigurnosti.

Ukrajina je udružila snage s američkom tehnološkom tvrtkom Find My Parent kako bi razvila aplikaciju Reunite Ukraine koja bi pomogla ponovnom povezivanju obitelji razdvojenih u ratu, rekao je zamjenik načelnika državne policije, Oleksander Facevič.

"To je jedan od instrumenata za pronalaženje djece i njihovo ponovno spajanje s obiteljima", rekao je on.

"Ako na takav način pronađemo i jedno dijete ili spojimo jednu obitelj, to je već pobjeda, možda mala, ali svakim korakom djecu ćemo moći vratiti kući", poručio je Facevič.

Međunarodni kazneni sud je prošlog mjeseca izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske povjerenie za prava djece, optužujući ih za otmicu ukrajinske djece.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ukrajinska deca ponovo sa svojim porodicama

Moskva ne krije program u sklopu kojeg je u Rusiju dovela na tisuće ukrajinske djece s okupiranih područja, već ga predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu siročadi i djece napuštene u zoni sukoba.

Povjerenica za djecu Marija Lvova-Belova rekla je ovaj tjedan da je Rusija od veljače 2022. prihvatila više od pet milijuna izbjeglica iz ukrajinske regije Donbas, uključujući 730.000 djece s roditeljima ili zakonskim skrbnicima.

Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog kaznenog suda i nalog je proglasila ništavnim.

Aplikacija je besplatna za preuzimanje i jednostavna za rukovanje, rekao je Facevič. Ona vrši sigurnosne provjere identiteta na više razina.

Policija bi provjeravala i potvrđivala osobne profile te bila posrednik u omogućavanju komunikacije putem aplikacije.

Facevič je rekao da će aplikacija omogućiti policiji da prikupi više podataka na siguran način, uključujući od ljudi u Rusiji, Bjelorusiji ili na okupiranim područjima koji žele pomoći ukrajinskoj djeci.

Pročitajte i ovo: Djevojčica čiji je otac uhapšen zbog crteža izašla iz sirotišta u Rusiji