MMF doznačio više od 300 miliona eura sredstava za BiH kao odgovor na pandemiju

Centralna banka BiH u Sarajevu

Međunarodni monetarni fond (MMF) je doznačio sredstva na račun Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), a po osnovu alokacije specijalnih prava vučenja (SDR - Special Drawing Rights) u iznosu od oko 602 miliona i 540.000 KM (nešto više od 301 milion i 250.000 eura).

Odbor guvernera MMF-a je, kao odgovor na najnoviju krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19, donio oduluku o novoj alokaciji SDR-a koja je doznačena članicama MMF-a. SDR je MMF-ova interna valuta.

“U vrijednosti od oko 456 milijardi SDR ekvivalent oko 650 milijardi USD, koja je doznačena zemljama članicama MMF-a, u SDR valuti, na njihove račune držanja SDR-a kod MMF-a, po određenim kvotama za svaku zemlju”, navode iz CBBiH.

Iz Centralne banke objašnjavaju da MMF ima ovlaštenje da stvara bezuslovnu likvidnost alokaciju SDR-a zemljama članicama u proporciji sa njihovim učešćem u kapitalu MMF-a tj. kvotama.

“Kvota Bosne i Hercegovine u MMF-u je 0,06%. Prethodna raspodjela SDR-a za BiH izvršena je 2009. godine, a proistekla je kao mjera za ublažavanje posljedica globalne finansijske i ekonomske krize”, saopšteno je iz Centralne Banke BiH.

Pročitajte i ovo: MMF: Nesigurnost sa vakcinacijom umanjuje ekonomske izglede BiH


MMF je odobrio oko 254 miliona i 273 hiljade SDR, što je međunarodna obračunska jedinica koju je utvrdio i definisao MMF, a protuvrijednost u BiH je od 602 miliona i 540 hiljada KM.

Alokacija SDR-a ne predstavlja klasični kreditni aranžman jedne zemlje sa MMF-om, objašnjavaju iz Centralne banke BiH.

“Obaveza po osnovu ove alokacije sastoji se od mjesečno obračunatih troškova na kumulativni iznos alokacije SDR-a, koji se plaćaju kvartalno MMF-u (februar, maj, august i novembar). Naknada se sastoji od kamatne stope za SDR, uvećane za 1 bazni poen (0,01) naknade za usluge MMF-a. Obavezu plaćanja naknade snose nivoi u BiH kojima se po raspodjeli dodjeljuje odgovarajući iznos sredstava”, navodi se u saopštenju.

Centralna banka BiH će vršiti raspodjelu sredstava na bazi odgovarajuće instrukcije Ministarstva finansija i trezora BiH, kao vlasnika računa.