Mladićev 'povratak' u Kalinovik

Kameni zid visok tri metra sa likom Ratka Mladića i natpisom "Grad heroja", na ulazu u Kalinovik stoji već više od tri mjeseca

Udruženja žrtava proteklog rata iz Kalinovika traže uklanjanje murala Ratku Mladiću na ulazu u ovo mjesto, čije je postavljanje finansirao srbijanski rukometaš Vlada Mandić. Zbog postavljenog murala presuđenom ratnom zločincu koji je rodom iz Kalinovika najavljuju krivične prijave.

Kameni zid visok tri metra sa likom Ratka Mladića i natpisom "Grad heroja", na ulazu u Kalinovik stoji već više od tri mjeseca, iako njegovo uklanjanje traže udruženja žrtava iz Kalinovika.

Samir Vranović, predsjednik Udruženja članova porodica nestalih "Istina - Kalinovik '92" kaže da su u toku rata u Kalinoviku ubijena 122 Bošnjaka, od kojih su pronađene kosti 79 ubijenih, a da se traga za još 43 osobe i da je kroz logore na području ove opštine prošlo više od 1.000 Bošnjaka iz Trnova, Foče i Gacka.

Zbog toga očekuju uklanjanje ovog murala jer vrijeđa žrtve zločina koji su se desili nad Bošnjacima u ovoj opštini tokom proteklog rata.

"Očekujemo od vlasti iz Kalinovika da uklone navedeni mural ratnog zločinca sa putne komunikacije i da se preduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonskim propisima kako se ovakva i slična nedjela ne bi događala ponovo. Pozivamo sve demokratske stranke u Kalinoviku, ako takvih uopšte ima da dignu svoj glas i osude širenje mržnje u opštini Kalinovik i u cijeloj Bosni i Hercegovini i nanošenja boli svim žrtvama u proteklom ratu", kaže Vranović.

Pročitajte i ovo: Obilježavanje 25. godišnjice stradanja civila u Kalinoviku

Ukoliko mural uskoro ne bude uklonjen najavljuje krivične prijave protiv nečelnice opštine i njenog zamjenika.

"Ako u određenom roku ne uklone ovaj mural mi ćemo preduzeti zakonski propisane mjere gdje moramo zaštititi svoje članove, porodice i Bošnjake koji trenutno žive i koji se kreću na području opštine Kalinovik. Mi ne prihvatamo i ograđujemo se od bilo kakvih verbalnih sukoba kojima se vrijeđaju i ponižavaju pripadnici drugih naroda", poručuje Vranović.

Načelnica Opštine Kalinovik Milena Komlenović nije bila dostupna za izjave ali je ranije u medijima istakla kako niko nije tražio dozvolu za postavljanje murala iako nije spominjala njegovo uklanjanje.

Postavljanje murala osudio je Ured visokog predstavnika (OHR).

"Visoki predstavnik poziva sve građane, javne ličnosti i vlasti da prestanu koristiti takve neodgovorne i gnusne aluzije na nedavnu tragičnu prošlost ove zemlje i da umjesto toga rade na ostvarenju mirne i prosperitetne budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine", stoji u saopštenju OHR-a.

Ipak, osude nisu došle od strane političkih partija iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Izostajanje osude ovakvog poteza pokazuje da društvo u BiH u cjelini još uvijek nije sazrelo da se suoči sa prošlošću na svim stranama, smatra Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava.

"Umjesto osude ratnih zločina i podrške žrtvama mi imamo i slavljenje ratnih zločinaca i slavljenje nedjela koja su oni uradili, koja su dokazana i zbog kojih su osuđeni, sada se postavlja pitanje zbog čega je to tako, zato što je to profitabilno politički. Mi smo svjedoci toga da upravo politički vrhovi koketiraju sa podrškom ratnim zločincima i zločinima i to nije samo dogovornost političara kao što mi to često želimo reći i odgovornost građana je ogromna", smatra Todorović.

Pročitajte i ovo: Zašto su ratni zločinci 'vredniji' od žrtava?

Ratko Mladić je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Proglašen je krivim i za progone Bošnjaka i Hrvata u većem broju opština, među kojima je i Kalinovik. Na presudu su se žalili i haški tužioci i odbrana, a konačna presuda se očekuje naredne godine.