Mladi Evrope: Srebrenica širi vidike

Mladi iz evropskih zemalja u posjeti Srebrenici, avgust 2016.

Da bi se, poslije svega što se dogodilo u Srebrenici u bliskoj prošlosti, prevazišle razlike, razbile predrasude i uspostavilo povjerenje među mladima Srebrenice, tokom godine se organizuje niz manifestacija, seminara i radionica. Ovih dana održan je Festival "Srebrenica Wave" na kojem su učestovali i mladi iz nekoliko evropskih zemalja.

Kresta iz Holandije je prošle godine bila u Srebrenici, snimala je film, ali osjeća potrebu da se druži i sa mladima iz ovog grada.

"Bila sam u Srebrenici prošle godine i snimala sam film sa veteranima iz Holandije o onome što se dešavalo u ovom gradu. Imala sam priliku da vidim neke stvari koje su se dešavale u Srebrenici. Mislim da je veoma važno da se mladi u ovom gradu međusobno druže, kao i sa mladima iz Evrope", pojašnjava Kresta.

Mladi iz Evrope malo znaju o onome što se dešavalo u Srebrenici za vrijeme rata, ali druženjem i razgovorima sa ljudima iz Srebrenice saznaju mnogo. Ta svoja iskustva Niko iz Italije dijeli sa svojim sugrađanima iz Areca.

"Znam za rat koji se desio ovdje krajem prošlog stoljeća. Upoznat sam sa etničkim razlikama koje vladaju u Srebrenici. Prvi put nas je došlo troje, ali kad smo se vratili i podijelili mišljene među našim prijateljima, sada nas je 14. Mogu reći da ljudi u Arecu prilično znaju o onome što se dešavalo u Srebrenici", navodi Niko.

Olivije iz Francuske je volonter – veteran. Devet godina uzastopno dolazi u Srebrenicu. Pomaže ljudima, ali se druži sa mladima iz ovog grada.

"Ovo je prvi put da se družimo i razgovaramo sa ljudima koji žive u Srebrenici. Osjećam da treba da se družimo i da nastojimo postići da se ovako nešto više ne ponovi. Devet godina dolazim u Srebrenicu i saosjećam sa ljudima zbog onoga što je ovdje bilo u bliskoj prošlosti", kaže Olivije.

Da bi se došlo do pomirenja i povjerenja, mladi moraju razgovarati. Iz tih susreta Mari iz Francuske je dosta saznala.

"Četvrtu godinu dolazim u Srebrenicu. Prvi put sam bila u Emausovom kampu u Potočarima. Nisam znala šta se ovdje dogodilo. Razgovarala sam sa mladim, sa stanovnicima Srebrenice i saznala mnogo toga. Kad sam se vratila u Francusku, upotpunila sam svoja saznanja i sada nastojim pomoći ovim ljudima", ističe Mari.

Mari kaže da svake godine osjeća pozitivne promjene koje se dešavaju u Srebrenici.

"Svaki put kad dođemo u Srebrenicu fotografišemo detalje i vidimo da se ovdje dešavaju promjene. Ali, do velikih promjena trebaće dosta vremena", dodaje ona.

Mladi iz Evrope učestvuju u organizaciji festivala Srebrenica Wave i time će podstaći svoje vršnjake iz Srebrenice da budu aktivniji, napominje Elmin Šehić iz Zavidovića.

"Prvi put sam u Srebrenici. Nastojimo pomoći u organizaciji festivala, da animiramo mlade, da se pokrenu, da živnu, da bi digli grad na noge onako kako oni zamišljaju, a ne da se oslanjaju na administraciju. Mladi Srebrenice treba da krenu i kreiraju život po svojoj mjeri", zaključuje Elmin.