Sud potvrdio produženje pritvora osumnjičenom za masovno ubistvo kod Mladenovca

Protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu 29. jula 2023.

Apelacioni sud potvrdio je prvostepeno rešenje kojim je Urošu Blažiću, osumnjičenom za masovno ubistvo u okolini Mladenovca početkom maja, produžen pritvor za još tri meseca, saopšteno je 10. avgusta.

Blažić je osumnjičen da je 4. maja u selima Malo Orašje i Dubona hicima iz automatske puške ubio osam a ranio 14 osoba, dan nakon oružanog napada učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Pročitajte i ovo:

Uhapšen otac mladića koji je priznao ubistva kod MladenovcaOsumnjičeni za ubistva u okolini Smedereva i Mladenovca priznao krivicu

Veće Apelacionog suda je na sednici održanoj u utorak, 8. avgusta odbacilo kao neosnovanu žalbu osumnjičenog na rešenje o produženju pritvora donetu 24. jula, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu suda.

U obrazloženju rešenja kojim je produžena mera pritvora se navodi da postoji "realna opasnost da će okrivljeni boravkom na slobodi uticati na neispitane svedoke".

"Po nalaženju Apelacionog suda, iz spisa predmeta i svih do sada prikupljenih dokaza, proizlazi postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivično delo teško ubistvo, te krivična dela neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, pa je pravilan zaključak iz prvostepenog rešenja da postoje okolnosti koje ukazuju na to da će se okrivljeni kriti odnosno dati u bekstvo, ukoliko se nađe na slobodi", piše u obrazloženju.

Navodi se i da je Blažić ispoljio "naročitu upornost, istrajnost, bezobzirnost, brutalnost i odsustvo empatije prema oštećenima, ostavljajući bez ikakve pomoći i napuštajući lice mesta događaja, uz ispoljavanje visokog stepena kriminalne volje" što po oceni suda ukazuje da će u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

U Srbiji se, nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i Mladenovcu, gotovo svakodnevno održavaju protesti "Srbija protiv nasilja".

'Srbija protiv nasilja' trinaesti put u Beogradu

Protesti se širom Srbije održavaju od maja, na poziv dela opozicionih stranaka, zbog nezadovoljstva reakcijom države nakon dva masovna ubistva, koja su se dogodila početkom maja.

Slični protesti održavaju se i u drugim gradovima Srbije.

Organizatori protesta traže smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), oduzimanje frekvencija televizijama i gašenje štampanih medija i tabloida za koje navode da promovišu mržnju i nasilje.

Učesnici protesta zahtevaju i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Pročitajte i ovo: Građani odaju poštu žrtvama u beogradskoj školi 'Vladislav Ribnikar'


Devetoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Dan kasnije je u odvojenom incidentu napadač ubio osam i ranio 14 osoba u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca.

Vlast je nakon toga pojačala prisustvo policije u školama i pozvala građane da policiji predaju oružje.
Vlast je optužila opoziciju da protestima "politizuje tragediju".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na dijalog i najavio mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora.

Predstavnici opozicije odgovorili su da vanredni izbori nisu tema i da vlast treba da ispuni zahteve demonstranata.