Mišel Barnije novi premijer Francuske

Mišel Barnije

Predsednik Francuske Emanuel Makron imenovao je za premijera bivšeg evropskog komesara Mišela Barnijea, saopštila je Jelisejska palata.

Barnije (73) postavljen je na funkciju predsednika Vlade Francuska skoro dva meseca od održavanja francuskih parlamentarnih, posle Makronove višenedeljne potrage za adekvatnim kandidatom.

U saopštenju iz Jelisejske palate navodi se da je Barnije dobio zadatak da formira vladu jedinstva koja će služiti zemlji i francuskom narodu.

"Imenovanje je usledilo posle nezapamćenog niza konsultacija tokom kojih je, u skladu sa svojim ustavnim obavezama, predsednik osigurao da premijer i buduća ispunjavaju sve uslove da budu što je moguće stabilni i dobiju priliku da stvore što šire jedinstvo", navodi se u saopštenju.

Makron i njegovi savetnici tražili su kandidata koji bi u parlamentu mogao da pridobije podršku poslanika iz različitih grupa, kako bi se sprečilo da opozicija brzo obori novu vladu.

Barnije je bio glavni pregovarača Evropske unije u vreme Bregzita i izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Uicajna je ličnost u republikanskoj konzervativnoj partiji i za sobom ima političku karijeru dugu decenijama.

Bio je ministar ekologije tokom mandata predsednika Fransoa Miterana, ministar spoljnih poslova u vreme Žaka Širaka i ministar poljoprivrede u mandatu predsednika Nikole Sarkozija.

U dva navrata bio je evropski komesar, za reginalnu politiku i unutrašnje tržište i od 2016. do 2021. glavni pregovarač EU tokom Bregzita.