Mitrovica: Osude nasilja, kosovske vlasti traže uklanjanje barikada

Vaš browser nepodržava HTML5

Protest u Mitrovici, 22. jun

Nakon nemira održanih u nedelju poslepodne, noć u Mitrovici je protekla mirno i nije bilo prijavljenih incidenata. Na mostu i u blizini mosta bile su raspoređene snage Policije Kosova, EULEX-a i KFOR-a, potvrdio je za RSE Avni Zahiti, portparol policije u južnoj Mitrovici.

Tokom ovog sukoba Policije Kosova i policije EULEX sa demonstrantima povređeno je 13 pripadnika Policije Kosova, a deset građana potražilo je medicinsku pomoć. Povređeno je i troje novinara. Zapaljena su četiri vozila od koja dva Policije Kosova, jedno EULEX-ovo i jedno vozilo UN-a.

Policija Kosova u nedelju je privela 13 osoba od kojih je deset zadržano.

Sve se ovo desilo u blizini glavnog ibarskog mosta na južnoj strani Mitrovice prilikom protesta građana koji su izrazili nezadovoljstvo zbog blokade mosta, odnosno ponovno postavljanje barikade u vidu žardinjera.

Evo šta su neki od demonstranata u nedjelju tim povodom rekli:

Vaš browser nepodržava HTML5

Demonstranti


Protesti su počeli oko 15 časova, kada su se građani okupili da protestuju protiv ponovnog blokiranja glavnog ibarskog mosta. Oko 15 minuta situacija je bila mirna, a onda je došlo do eskalacije kada su grupe građana pokusale da razbiju kordon policije postavljen na 50m od mosta. Počeli su da gađaju policiju sa kamenicama a potom i sa kamenjem.

Mitrovica, prizor posle nereda

Nije prošlo mnogo, policija je počela da na demonstrante ispaljuje suzavac, a u tome je pomogao i EULEX-a.

Tada su demonstranti već počeli da pale automobile koji su bili u neporesdnoj blizini mosta.

Ceo ovaj sukob neprestano je trajao skoro sat vremena, kada su kosovska policija i Eulex sve češćim ispaljivanjem suzavca rasterali demonstrante na oko 300 metara od mosta. Saobraćaj u Mitrovici je ponovo bio uspostavljen oko 18 sati, dakle posle tri sata od početka protesta.

Tokom ovih nemira sam most je čuvao sa južne strane američki KFOR a sa severne italijanski. KFOR, međutim, nije reagovao.

Na severnoj strani nije bilo incidenata. I tamo je ispred mosta bio postavljen policijski kordon. U blizini su bile okupljene manje grupe Srba.

Ovo nasilje osudili su visoki zvanicnici kososova i predstavnici međunarodnih organizacija.

Zastava Kosova

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga u nedelju da se problem Mitrovice ne može rešiti nasiljem a u saoptenju vlade Kosova građani se pozivaju na uzdrzanost obzirom da će se barikade uskoro ukloniti.

Kosovski ministar unutrasnjih poslova, Bajram Rexhepi, izjavio je kosovskim medijima u nedelju uveče da ukoliko međunarodna zajednica ne ukloni barikadu, ukloniće je kosovske vlasti.

Florian Qehaja iz Kosovskog centra za bezbednost ocenjuje da ponovno postavljanje barikada na glavnom mostu je potpuno političko pitanje inicirano od zvaničnog Beograda.

"Sada se već zna da veliki uticaj na ceo ovaj proces i na ono što se dešava na severu, ima najmoćniji čovek u Srbiji, Aleksandar Vučić. Smatram da je on u poziciji da popravi situaciju, ukoliko postoji raspoloženje da se barikada ukloni. Ali, on je i u poziciji da situaciju drži napetom kao što sada jeste. Smatram da 'lopta' pripada Beogradu i međunarodni pritisak treba da bude takav kako bi se Vučić ubedio da prestane sa provokacijama. Nemoguće je postaviti barikadu a bez, da kažemo, njegove saglasnosti, u ovom slučaju kao premijera Srbije", kazao je Qehaja.

On je takođe izrazio sumnju da kosovske vlasti mogu ukloniti barikadu na mostu.

FOTO GALERIJA:Protest Mitrovčana protiv barikade

Protest Mitrovčana protiv barikade