Ministar nema potvrdu da je u BiH stigao dopis iz EU o zabrani leta za ruske avione

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine na konferenciji za medije u Sarajevu, 5. maja 2021.

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (BiH) kazao je za Radio Slobodnu Evropu (RSE) da ''nema potvrdu da je Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH dobila dopis Evropske jedinice za koordinaciju kriznih situacija u vazduhoplovstvu (EACCC) u vezi sa zabranom vazdušnog prostora u BiH za ruske avione zbog sukoba u Ukrajini''.

Prethodnog dana, u utorak, 1. marta ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je zahtjev Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) da zabrani avionima iz Rusije letenje u zračnom prostoru BiH, potvrđeno je za RSE iz kabineta ministrice Turković.

Pročitajte i ovo: Šefica diplomatije traži zabranu letenja ruskim aviovnima u zračnom prostoru BiH

Međutim, ministar Mitrović ističe da Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH, koja je u ovom slučaju nadležna, onog trenutka kada dobije spomenuti dopis, treba ga obraditi i proslijediti resornom ministarstvu na daljnje postupanje.

''Ali, ja nemam informaciju da je Direkcija dobila takav dopis'', ponovio je Mitrović.

Napomenuo je da je prethodnog dana dobio dopis ministrice Turković, koji je bio naslovljen na Generalni sekretarijat i Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ministarstvo finansija BiH, te Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Ministarstvo odbrane BiH.

U tom dopisu, pojašnjava Mitrović, Turković se poziva na informacije koje je dobila od njegovog zamjenika Nedžada Brankovića, navodeći da je on došao do informacije da je nadležno tijelo, EACCC, dostavilo dopis Direkciji oko postupanja vezano za zatvaranje vazdušnog prostora.

''Međutim, nema dokumenta… Ne mogu da shvatim priče rekla-kazala, mora postojati dokument i institucije moraju raditi svoj posao'', zaključio je Mitrović.

''Prema Ustavu BiH, spolјnu politiku Bosne i Hercegovine vodi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Dakle, pitanje uvođenja sankcija, koje bi podrazumijevale i eventualne zabrane u vazdušnoj plovidbi prema bilo kojoj državi, a tako i prema Ruskoj Federaciji, nadležnost je viših instanci'', saopćili su naknadno u utorak, 2. marta popodne iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Zbog agresije Rusije na Ukrajinu prekinut je vazdušni saobraćaj većine evropskih zemalja sa Rusijom.

Evropska unija je 27. februara zatvorila svoj vazdušni prostor za sve ruske avione, zatim privatne avione koji su u vlasništvu državljana Rusije, te avione koji su registrovani u toj zemlji.

Pročitajte i ovo: Ukrajinci tvrde da je oslobođena cijela kijevska regija, evakuisano 4.200 ljudi na istoku zemlje

Svi avioni, uključujući privatne avione oligarha, sada neće moći sletjeti, poletjeti ili preletjeti bilo koju državu EU. Ruskim avionima takođe je zabranjen ulazak u vazdušni prostor Velike Britanije.

''I Albanija je donijela odluku da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avio kompanije'', saopštila je ministrica za strana i evropska pitanja Albanije Olta Xhacka.

Vlada Sjeverne Makedonije takođe je donijela odluku da se pridruži preporukama EU i država članica.

U EU je potvrđeno da se od svih trećih zemalja traži da se usklade sa mjerama EU koje se odnose na zatvaranja vazdušnog prostora za Rusiju, te da su skoro sve zemlje to učinile, osim Srbije, čije avio kompanije i dalje saobraćaju ka i iz Rusije.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj