Minka Kreho imenovana za v.d. predsjednice Suda BiH

Minka Kreho, Arhivska fotografija

Minka Kreho je imenovana za vršiteljicu dužnosti predsjednice Suda Bosne i Hercegovine 21. decembra, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Sanin Bogunić, član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), institucije koja bira i razrješava nosioce pravosudnih funkcija u BiH.

VSTV BiH je dan ranije suspendovao Ranka Debevca sa pozicije predsjednika Suda BiH, nakon što je uhapšen 18. decembra.

Pročitajte i ovo: Nakon hapšenja Debevec suspendovan sa pozicije predsjednika Suda BiH

Tužilaštvo BiH njega i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića sumnjiči za zloupotrebu položaja u vezi sa nezakonitim prisluškivanjem.

Za obojicu je Tužilaštvo BIH zatražilo pritvor, o čemu se Sud BiH treba očitovati 21. decembra do 16 sati.

Za šta se terete Debevec i Mehmedagić?

Suspendovani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec i bivši šef Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić sumnjiče se da su u augustu i septembru 2020. godine izdali naloge za prisluškivanje telefona sudaca Suda BiH, kao i nekoliko istražilaca Tužilaštva BiH, obrazloženje je Tužilaštva BiH na osnovu kojeg je zatražen pritvor za uhapšene.

Pritvor je zatražen zbog straha da bi osumnjičeni na slobodi mogli uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke, rekla je tužiteljica Bojana Jolović tokom ročišta za određenje pritvora u srijedu, 20. decembra.

Pročitajte i ovo: Detalji s ročišta za pritvor predsjednika Suda BiH i bivšeg šefa obavještajne agencije