Ministarstvo vanjskih poslova BiH osudilo istup predstavnika BiH pri UN-u

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, u Sarajevu, 24. januara, 2024. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine osudilo je 13. marta izlaganje stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi, ambasadora Bojana Vujića, na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a.

Ambasador Vujić je na sjednici vijeća Bosnu i Hercegovinu nazvao "najopasnijim izvorom terorizma u Evropi" za šta je okrivio Bošnjake, prenijela je 12. marta Federalna televizija.

"Iznesene tvrdnje ambasadora Vujića ne predstavljaju stav države, već zloupotrebu pozicije", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ovakve izjave ne mogu nanijeti štetu ugledu i imidžu Bosne i Hercegovine, o čemu svjedoče brojne prispjele reakcije čuđenja na ovakav, po lični dignitet ambasadora Vujića, degradirajući istup, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Ministarstvo je poslalo prave poruke i istinu o napretku koji je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih godinu dana, te nikakve "maliciozne dezinformacije ne mogu uticati na pozitivne procese koji su u toku", stoji u saopštenju.

Bojan Vujić je stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi od avgusta 2023. godine, a na tu poziciju ga je predložila Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH i visoka funkcionerka Saveza nezavisnih socijaldemokrata, stranke Milorada Dodika.

Prethodno je od 2019. godine obavljao dužnost ambasadora Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, stoji u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Gradio je prije toga karijeru kao teniser i teniski trener, te je od 2006. do 2019. godine bio predsjednik Teniskog kluba "Borac" u Banjaluci. Pohađao je Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci, diplomirao za teniskog trenera.