Ministarstvo spoljnih poslova BiH odbilo da primi protestnu notu iz Srbije

Ministar spoljnih poslova BiH, Elmedin Konaković (arhivska fotografija)

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine je odbilo da primi protestnu notu koju im je 11. jula poslalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, saopšteno je iz bh. Ministarstva.

Kako je Ministarstvo u subotu 13. jula objavilo na društvenoj mreži X, odbili su primiti "politički pamflet pun istorijskog revizionizma, ne navodeći konkretno šta je tema note koja im je stigla.

Takođe su naveli i da je "samo slanje note na 11. juli, bolni datum u istoriji Bosne i Hercegovine, predstavlja uvredu, kako za žrtve i porodice, tako i za sve Bosance i Hercegovce".

Kao i svake godine, na taj datum se u Memorijalnom centru Potočari na istoku BiH obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske 1995. godine.

"Političke elite ustrajno nastavljaju zalagati čitav srpski narod u odbrani genocidnih politika i nastavljaju negirati genocid", navode iz Ministarstva.

Istaknuto je i da "države članice UN-a koje postuju međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava kao temeljnoj vrijednosti, poštujući Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima i pozitivne diplomatske prakse, ne komuniciraju na način kako je to navedeno u noti Ministarstva spoljnih poslova Srbije".

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije se ne pominje upućivanje protestne note Bosni i Hercegovini.

Vaš browser nepodržava HTML5

Aktivisti traže da vlasti Srbije prekinu sa negiranjem genocida u Srebrenici