Ministarka energetike Srbije i ambasador SAD-a o najavljenom sporazumu o saradnji Srbije i SAD

Sastanak ministarke rudarstva i energetike Srbije Dubravke Đedović Handanović sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristoferom Hilom, Beograd, 17. septembra.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom 17. septembra o saradnji u oblasti energetike i najavljenom potpisivanju sporazuma o strateškoj saradnji dve zemlje.

Sporazum o strateškoj saradnji Sjedinjenih Država i Srbije u energetici biće potpisan 18. septembra u Vašingtonu, najavio je ranije Stejt department.

Đedović Handanović i Hil su se saglasili da ovaj sporazum, koji će biti potpisan uskoro u Vašingtonu, "predstavlja važan korak u unapređenju bilateralne saradnje između dve države, u kojoj sektor energetike zauzima sve važnije mesto", navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

"SAD su i u prethodnoj deceniji bile jedan od najvećih investitora u Srbiji i verujem da će ovaj sporazum otvoriti vrata za nova ulaganja u oblasti energetike, što će doprineti većoj energetskoj sigurnosti i održivoj tranziciji ka čistim izvorima energije", navela je Đedović Handanović.

Pročitajte i ovo: Srbija i SAD potpisuju sporazum o strateškoj saradnji u energetici

Ona je navela i da je strateški cilj Srbije da do 2030. godine "svaki drugi megavat-sat bude iz obnovljivih izvora energije, kroz investicije javnog i privatnog sektora".

Srbija istovremeno u oblasti energetike intenzivno sarađuje i sa Rusijom.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović, koji je zbog bliskih veza sa Kremljom na listi američkih sankcija, izjavio je 13. avgusta u Moskvi da između Srbije i Rusije "ostaju čvrsti partnerski odnosi u oblastima energetike, saobraćaja i infrastrukture".

Srbija, uprkos pozivima Zapada, odbija da se priključi zapadnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Da li se Vučić može preigrati u balansiranju?