Ministar odbrane prijavio državnom tužiocu načelnika Generalštaba Crne Gore

General Zoran Lazarević i ministar odbrane Dragan Krapović, tokom proslave Dana Vojske Crne Gore, 7. oktobra 2024.

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović obavijestio je vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića o saznanjima da je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević počinio nezakonite radnje.

"Neophodno je da tužilaštvo utvrdi da li se radi o zloupotrebi položaja, samovlasti, pozivanju na otpor ili drugim krivičnim djelima", kazao je Krapović na konferenciji za medije 10.oktobra.

On nije otkrio o kakvim saznanjima je riječ.

Krapović je podnio prijavu dan uoči sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojoj će se, raspravljati i o njegovoj inicijativi da general Lazarević bude smijenjen sa mjesta načelnika Generalštaba.

Pročitajte i ovo: Ministar vojni Crne Gore zabranio komunikaciju sa vrhom države, bez njegovog odobrenja

Članovi Savjeta su predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić i predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

Lazarević je izabran za načelnika Generalštaba u junu 2022. na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Krapović je već jedanput predlagao smjenu Lazarevića, krajem avgusta ove godine.

Tada je predsjednik Milatović bio protiv dok su za Lazarevićevu smjenu glasali premijer Spajić i Andrija Mandić.

Kako se odluke se donose konsenzusom, sva tri člana, Lazarević je ostao na funkciji.

Potezi ministra vojnog Krapovića

Krapović je potom javno insistirao predsjednik Milatović što prije zakaže novu sjednicu Savjeta kako bi general Lazarević bio smijenjen , na šta je Milatović odgovorio optužbom da Krapović politizuje Vojsku.

Pročitajte i ovo: Poslije Srbije i Hrvatske, i u Crnoj Gori se razmišlja o obaveznom vojnom roku

Krapović je zatim donio naredbu kojom se zaposlenima u Ministarstvu odbrane zabranjuje komunikacija sa kabinetima predsjednika države, premijera i šefa parlamenta, bez njegovog odobrenja.

Uslijedila je još jedna naredba ministra vojnog.

Krapović je "zabranio načelniku Generalštaba Zoranu Lazareviću sve aktivnosti u inostranstvu".

Lazarević je o ovoj zabrani, pismom 2. oktobra informisao članove Savjeta za odbranu i bezbjednost, predsjednika Milatovića, premijera Spajića i šefa parlamenta Mandića.

U pismu je kritikovao odluku ministra Krapovića kojom mu je zabranio aktivnosti u inostranstvu, uključujući i sastanke u NATU-u i Vojnom komitetu EU.

Uz to je naveo da Krapović smišljeno i u kontinuitetu pokušava da njega i rad Vojske predstavi kao nekvalitetan i nedovoljno profesionalan.

"Krajnje vrijeme da se prestane sa ovakvim postupanjem i dozvoli Generalštabu i Vojsci da obavljaju misije i zadatke na propisan način", naveo je Lazarević u pismu.

Osam dana kasnije, 10. oktobra, Krapović je na vanrednoj pres konferenciji ocijenio da je "general Lazarević postupio suprotno zakonima jer se pismom obratio predsjedniku, premijeru i šefu parlamenta "u kojem polemiše sa ministrom odbrane.

"Po sadržini, neki podaci se nisu smjeli iznositi bez odobrenja ministra odbrane i to pričinjava nesagledivu štetu", rekao je ministar Krapović.

Dodao je i da je odlučio da ograniči aktivnosti Lazarevića jer je "grubo prekršio ovlašćenja".

Lazarević : Krapović urušava odbranu Crne Gore

Istog dana oglasio se i Lazarević.

On je ocijenio da ministar Krapović smišljeno urušava sistem odbrane i bezbjednosti. Pozvao ga je da članovima Savjeta i javnosti objasni zašto nije pokrenuo instaliranje NATO radara na Zekovoj glavi, planini u blizini Kolašina.

"On podriva sistem sa partijskim drugovima", rekao je medijima general Lazarević.

Ministar Krapović je funkcioner Demokrata, stranke koja u Vladi pokriva kompletan sektor bezbjednosti i odbrane.

Lazarević je komentarisao i činjenicu da mu je ministar zabranio odlazak na konferencije vojnog komiteta EU i jednog tijela NATO-a:

"Prvi put u višegodišnjem trajanju ovih tjela, stolica Crne Gore će ostati prazna. To je slučaj bez presedana i bruka za državu Crnu Goru, i ja o tome neću da ćutim" poručio je Lazarević.

Najavio je i da će protiv Krapovića podnijeti tužbu za diskriminaciju.

Rekao je i da Krapović kao ministar ima pravo da predloži njegovu smijenu i pozvao ga da saopšti jasne razloge za takav predlog. Dodao je da vjeruje u kredibilitet članova Savjeta.

"Kakvu god odluku da donesu, ja ću je ispoštovati - rekao je Lazarević.

Sjednica Savjeta zakazana je za 11. oktobar u 11 sati.

Krapović je iz jedne od partija pobjednica izbora 2020. na kojima je smijenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista dugogodišnjeg lidera Mila Đukanovića.

Tokom Đukanovićeve vlasti 2017. Crna Gora je primljena u NATO.

Pročitajte i ovo: Od ulaska Crne Gore u NATO, 750 miliona eura za odbranu