Radoičić u MUP-u Srbije dao izjavu u svojstvu građanina

Milan Radoičić (avgust 2022.)

Milan Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u selu Banjska na severu Kosova 24. septembra, odazvao se pozivu državnih organa Republike Srbije, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije u saopštenju.

"Danas [30. septembra], u 10 časova, u pratnji svog advokata, pristupio je [Radoičić] u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi u svojstvu građanina dao izjavu na okolnosti tragičnog događaja u mestu Banjska, rano ujutru u nedelju, 24. septembra 2023. godine", navodi MUP u saopštenju.

O navedenom će, dodaje se, u formi izveštaja biti obavešteno Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje će preduzeti dalje procesne mere i radnje iz svoje nadležnosti.

Za sada nije jasno da li bi i za koje krivično delo on mogao da bude optužen pred zakonom Srbije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, niti institucije te države.

analiza Za šta Srbija može da sudi Radoičiću?

Radoičić, koji je u međuvremenu podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste, najveće srpske stranke na Kosovu koja uživa podršku Beograda, u otvorenom pismu javnosti 29. septembra je priznao da je bio na severu Kosova šest dana ranije i "lično" organizovao oružanu pobunu.

Radoičića je i pre napada na kosovsku policiju, zvanična Priština dovodila u vezu sa kriminalnim aktivnostima, a od decembra 2021. je pod sankcijama Sjedinjenih Država, zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju.

Policiju Kosova je 24. septembra napala grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što je pokušala da ukloni barikadu od dva kamiona postavljenu u pravcu sela Banjska, opština Zvečan na severu Kosova.

Tada je ubijen policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povređeno.

U razmeni vatre policija je ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti, dok je njih šest uhapšeno. Dan kasnije, 25. septembra u Banjskoj je uhapšeno još dvoje.

Kosovska policija preuzela je kontrolu nad manastirom kasno u nedelju, 24. septembra.

Vaš browser nepodržava HTML5

TV Liberty: Šta nova eskalacija na Kosovu donosi regionu?